Sama ada kerana kenaikan paras laut, desertification, monsun lebat, glasier mencair atau pengasidan laut, perubahan iklim sedang pesat mengubah landskap planet kita. Kita mungkin menjadi salah satu generasi terakhir untuk melihat beberapa tempat yang paling dihargai di bumi. Berikut adalah senarai 10 tempat untuk melihat sebelum mereka hilang.

Realme-7-Pro-Sun-Kissed-SpecIal-Edition
HYPE
Serba Lengkap, Unik Dengan Vegan Micrograin Leather, Ini 5 Sebab realme 7 Pro Special Edition Berbaloi Untuk Dimiliki
Baca lagi →

1. Glacier National Park

100 tahun yang lalu, terdapat sebanyak 150 glasier di sekitar Glacier National Park. Pada tahun 2005, hanya 27 yang tinggal, dan dijangka hilang pada tahun 2030, mungkin lebih awal. Kebanyakan tumbuh-tumbuhan dan haiwan spesies di situ memerlukan air sejuk, bermakna ekosistem taman itu boleh berubah secara mendadak apabila glasier menghilang.

2. Venice, Italy

Seorang lelaki menunjukkan seekor ikan bass laut yang ditangkap dengan tangan beliau ketika berdiri di Dataran St Mark di Venice semasa banjir teruk pada bulan November 2009, paras air mencapai 131 sentimeter. Venice telah lama tenggelam, tetapi paras laut yang semakin meningkat membuat keadaan semakin buruk. Banjir lebih kerap setiap tahun, meninggalkan ramai tertanya-tanya berapa lama lagi Venice boleh berada di atas paras air.

3. Great Barrier Reef

Ia begitu besar sehinggakan ia boleh dilihat dari angkasa lepas, tetapi di Great Barrier Reef terumbu mula menghilang pada kadar segera kerana perubahan iklim. Kenaikan suhu laut, pencemaran air, pengasidan laut dan siklon terus memukul terumbu dan menyebabkan pelunturan karang yang besar. Apa yang alam semula jadi wujudkan dalam jangka masa 8,000 tahun boleh hilang ketika hayat generasi kita.

4. Afrika Utara

Mengikut sesetengah anggaran, Gurun Sahara di Afrika berkembang pada kadar 0.5 batu per bulan. Padang pasir ini, sudah menjadi yang terbesar di dunia, boleh mengambil semua Afrika Utara, mengubah persekitaran benua.

5. Maldives

Maldives ialah negara paling rendah di dunia, dengan tahap maksimum tanah semula jadi ialah 2.3 meter dan purata hanya 1.5 meter dari paras laut. Jika paras laut naik terlalu banyak, negara ini boleh mendapat gelaran yang tidak diingini: negara pertama yang ditenggelami lautan oleh kerana pemanasan global.

6. Patagonia

Tempat cantik yang masih dara, Patagonia Amerika Selatan boleh berubah secara mendadak oleh perubahan iklim. Banyak daripada glasier sudah rosak oleh kerana peningkatan suhu dan penurunan hujan. Walaupun tanah ini tidak akan hilang sepenuhnya, landskapnya akan berubah sehingga kita tidak kenali jika pemanasan global berterusan.

7. Bangladesh

Terletak di kawasan rendah Delta Sungai Ganges – Brahmaputra, Bangladesh terletak sempurna di dalam kawasan klimaks ribut. Kira-kira 50 peratus daripada kawasan itu akan dilanda banjir jika paras laut meningkat sebanyak 1 meter. Bangladesh juga terletak di tengah-tengah lingkaran monsun. Bencana alam, seperti banjir, siklon tropika, tornado dan gerek pasang surut berlaku di sini hampir setiap tahun – dengan kejadian tragis.

8. Tundra Alaska

Pemanasan global memanaskan Artik dua kali lebih cepat berbanding negara lain di dunia, bermakna tundra utara Alaska boleh hilang sama sekali jika suhu terus meningkat. Apabila permafros tundra ini cair, ia bukan sahaja secara mengubah ekosistem dengan drastik tetapi juga melepaskan karbon tambahan – ironinya mempercepatkan pemanasan global.

9. Australia Selatan

Sama seperti Sahara di Afrika, desertification mengancam Australia Selatan. Di rantau ini, bekalan air tawar mengering dengan cepat. Sementara itu, cuaca kering meningkatkan berlakunya kebakaran hutan, mengancam pertanian, hidupan liar dan beratus-ratus rumah di Australia.

10. Pergunungan Alps

Pergunungan Alps terletak di tempat yang lebih rendah daripada Pergunungan Rocky, glasier dan pusat peranginan ski di sana adalah lebih mudah terdedah kepada kesan pemanasan global. Glasier terkenal diramalkan hilang pada tahun 2050.

Kredit: MNN

——————————————————-
Ikuti pelbagai kisah menarik di The Vocket.

Like dan Share The Vocket di Facebook

Anda Mungkin Suka