Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Baru sahaja ditayangkan di Astro First, siapa sangka filem sulung daripada pengarah muda Syahmi Sazli berjaya mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada orang ramai. Lebih hebat, filem ini berjaya memecah rekod tayangan tertinggi di Astro First dalam tempoh 24 jam serta sudah mengutip RM4 juta dalam tempoh lapan hari tayangan.

Berdasarkan fenomena filem ini, Afyan Mat Rawi selaku individu yang kerap berkongsi ilmu di Facebook turut mengongsikan 11 perkara yang boleh dipelajari usahawan daripada kejayaan filem Mael Totey The Movie.

1. Membina pengaruh di YouTube selama 5 tahun

Screen Shot 2020-10-30 at 2.13.56 PM

Syahmi Sazli membina pengaruh selama 5 tahun di YouTube dengan 2.4 juta pengikut sebelum meluncurkan filem pertamanya. Apa yang usahawan boleh pelajari, bina funnel marketing sebelum lancarkan produk, bukan fikir produk dulu baru nak fikir marketing plan.

2. Beri peluang pelanggan cuba produk secara percuma

Selama 5 tahun Syahmi Sazli menarik penonton di YouTube sebelum pada tahun 2020 menerbitkan filem yang ditonton melalui siaran berbayar di Astro First. Filem Mael Totey adalah kesinambungan drama-drama spontan yang selama ini disajikan secara percuma di YouTube. Apa yang usahawan boleh pelajari, jangan takut untuk laburkan dan beri pelanggan cuba produk kita dahulu secara percuma.

3. Produk dan budaya tempatan masih boleh dijual dengan laris

Sebagaimana drama-drama spontan yang beliau terbitkan di YouTube, filem Mael Totey ini menggunakan dialek Kelantan sebagai bahasa pengantar filem ini. Apa yang usahawan boleh pelajari, produk dengan budaya tempatan masih boleh dijual tanpa perlu bergantung kepada budaya dan imej luar.

4. Branding tempatan juga mampu dijual mengikut strategi yang betul

Nama “Mael Totey” itu sendiri terlalu tempatan, kenegerian dan tak nampak nilai komersial tapi berjaya mendapat sambutan. Apa yang usahawan boleh pelajari, branding tempatan pun boleh dijual jika kena dengan caranya.

5. Tidak memanipulasi aurat wanita

Screen Shot 2020-10-30 at 2.18.24 PM

Tiada watak wanita yang tidak menutup aurat dan tiada elemen berpegangan tangan sesama bukan mahram sepanjang filem. Apa yang usahawan boleh pelajari, tanpa manipulasi wanita dan aurat mereka, produk kita masih boleh boleh mendapat sambutan.

6. Pastikan mempunyai minat yang tinggi

Syahmi Sazli tidak ada layar belakang video, tapi kerana minat dia berjaya mengumpul 2.4 juta pengikut di YouTube dan filemnya mendapat sambutan. Semuanya atas dasar minat. Apa yang boleh usahawan pelajari, lakukan kerja apa yang kita minat dan minat apa yang kita kerjakan.

7. Restu ibu bapa

Syahmi Sazli pernah bercerita bahawa dia berhenti belajar dan dapatkan keizinan ayahnya sebelum menjadikan hobinya membuat video sebagai kerjaya sepenuh masa. Apa yang usahawan boleh pelajari, restu daripada ibu bapa sangat penting. Jangan tiru bab berhenti belajar ya.

8. Jangan takut untuk menongkah arus

Di saat pengarah filem dan usahawan lain mencari bintang popular untuk melariskan produk dan menjadi duta, Syahmi Sazli melahirkan bintang baru, dari kalangan OKU pula tu. Apa yang usahawan boleh pelajari, jangan takut untuk menongkah arus.

9. Memberi peluang kepada insan-insan istimewa

79347427_187525479096296_4393729926613001611_n

Filem Mael Totey menampilkan aktor-aktor dari insan-insan istimewa Orang Kelainan Upaya (OKU) yang tak pernah dilakukan oleh mana-mana pengarah filem. Sekali lagi, apa yang boleh usawahan pelajari, jangan takut menongkah arus.

10. Berbuat baik kepada orang ramai tanpa mengira darjat dan pangkat

maxresdefault (6)

Daripada YouTube ke filem, Syahmi Sazli mengangkat watak dari kalangan OKU. Mereka ini anak syurga dan mulia di sisi Allah. Mungkin atas asbab Syahmi Sazli memberi penghormatan kepada golongan OKU, Allah murahkan rezeki beliau.

Apa yang usahawan boleh pelajari, berbuat baik kepada semua orang tanpa mengira darjat dan pangkat. Kita tak tahu siapa dari kalangan mereka yang pegang kunci rezeki kita.

11. Sokongan yang tinggi daripada segmen pelanggan

Sokongan rakyat Kelantan juga dikatakan faktor utama kejayaan filem ini. Pelakon Kelantan, dialek Kelantan, tajuk Kelantan dan difilemkan di Kelantan. Usahawan, jangan abaikan faktor Kelantan dalam segmen pelanggan. Mereka ada di mana-mana seluruh Malaysia dan semangat kenegerian mereka sangat kuat.

Penulis sebelum ini pernah menjelaskan mengapa pembiayaan Islamik kenakaan bayaran berganda lebih tinggi berbanding pinjaman konvensional.

Lelaki Ini Jelaskan Mengapa Pembiayaan Islamik Kenakan Bayaran Berganda Lebih Tinggi

Ini Pandangan Hibah 1.25% Tabung Haji Dari Mata Perunding Kewangan

5 Tip Bagaimana Untuk Menunaikan Haji Lebih Awal Pada Usia Muda

Artikel di atas disumbangkan oleh Afyan Mat Rawi. Beliau merupakan seorang perunding kewangan serta kerap berkongsikan ilmu mengenai bisnes. Boleh ikuti beliau di sini. Pautan artikel asal.

Anda Mungkin Suka