Bekerja dalam bidang insurans Takaful yang memerlukan saya berkomunikasi dengan ramai orang membuatkan saya terfikir untuk berkongsi 12 etika berkomunikasi dengan peniaga ini.

Semoga ia dapat dijadikan rujukan buat anda dan para usahawan lain.

our_business_resize
HYPE
TNB Fokus Bantu 7.6 Juta Pelanggan Dengan Bantuan Prihatin Elektrik
Baca lagi →

1. Etika komunikasi peniaga 1

Panggil prospek atau pelanggan dengan panggilan lebih tinggi. Puan, Tuan, Datuk dan Datin (walaupun mereka bukan).

Jika mereka suruh panggil nama saja, ikut saja. Jika mereka minta panggilan formal, ikut saja.

Kadangkala mereka mahu asingkan urusan bisnes dan urusan peribadi. Hormati permintaan pelanggan, bukan susah mana pun. Asalkan close deal.

2. Etika komunikasi peniaga 2

Jika anda ditegur sebab salah honorific atau title, minta maaf saja, diamkan dan biarkan ia berlalu. Kebanyakan peniaga akan melalui perkara ini.

Kalau pelanggan mahu viral, itu kekhilafannya dan publisiti tersebut bagus untuk bisnes anda juga. Elakkan bersikap defensif. Asalkan close deal.

3. Etika komunikasi peniaga 3

Biarkan mereka betul. Kalau jumpa pelanggan dari golongan bijak pandai dan professional, kamu iya kan saja apa yang mereka kata.

Kalau tak setuju, diamkan saja. Mereka suka betul. Kalau mereka mahu kutuk industri Takaful, iya kan saja.

Anda sebagai peniaga tak perlu betul. Tak perlu jadi argumentatif, peniaga argumentatif sentiasa tak dapat close deal. Yang penting close deal.

4. Etika komunikasi peniaga 4

Biarkan pelanggan kritik anda. Bukan anda kritik mereka. Jaga hubungan baik supaya ada repeat business atau referral daripada pelanggan itu.

Jika anda rasakan pelanggan keterlaluan, tegur secara private. Jika masih melampau juga, laporkan pada polis dan bawa ke mahkamah jika perlu.

Baca: Mengapa Ikea Singapura Terus Berkembang Walaupun Dibuli Teruk Oleh Pelanggan Kiasu

5. Etika komunikasi peniaga 5

Bukan semua pelanggan sama. Terdapat banyak perbezaan dari segi budaya dan pembawaan. Aku / engkau / awak / abam / akak / adik adalah untuk mereka yang akrab.

Kebanyakan pelanggan tak suka akrab dengan penjual. Mereka hanya nak jadi pelanggan sahaja. Business is business, personal is personal.

6. Etika komunikasi peniaga 6

Memanggil dengan panggilan pekerjaannya adalah lebih selamat. Kalau doktor, panggillah doktor. Kalau cikgu, panggillah cikgu. Kalau ustazah, panggillah ustazah. Kalau professor, panggillah prof.

Panggilan sebegini membuatkan anda dilihat sebagai teliti dan peka terhadap keperluan mereka sebagai pelanggan, berbanding mereka yang panggil “encik / puan”, apatah lagi “aku / engkau / awak / abam / akak”.

7. Etika komunikasi peniaga 7

Jika berkomunikasi di SMS / whatsapp / wechat / FB dan sebagainya, amalkan penulisan penuh, bukan penulisan remaja cacat.

Jangan gunakan contoh ini “i wil cum in 10mins. Ok kan gittew?“. Gunakan ini “I will come / arrive in 10 minutes, is that ok?“.

Ini menunjukkan anda bersikap professional terhadap perkara-perkara kecil sebagai peniaga.

8. Etika komunikasi peniaga 8

Gunakan emotikon sebaiknya, bukan melampau. Ia menunjukkan anda seorang yang mesra, positif dan boleh didekati.

Pengalaman berjual beli dengan anda juga menjadi baik dan pelanggan boleh repeat business atau refer orang lain kepada anda.

etika-komunikasi-2

9. Etika komunikasi peniaga 9

Jika anda lambat datang temujanji, minta maaf banyak-banyak pada pelanggan, dan belanjalah dia makan, samada dapat close deal ataupun tidak.

Tapi jika pelanggan lambat datang temujanji, janganlah marah dia pula. Isikan masa menunggu dengan merancang bisnes anda atau pos sesuatu yang bermanfaat di media sosial

10. Etika komunikasi peniaga 10

Ketika berbincang, selalu amalkan mendengar lebih daripada bercakap. Amalkan bertanya lebih kepada menerangkan.

Lebihkan perkataan “ya” dan lebihkan mengangguk bila setuju. Bila tak setuju diam saja. Ini meningkatkan saham anda sebagai peniaga. Senang close deal.

11. Etika komunikasi peniaga 11

Elakkan bincang hal kontroversi politik dan agama. Elakkan mengkritik pesaing dan pelanggan lain. Perbincangan negatif ini boleh menjatuhkan saham anda. Perbincangan positif saja.

12. Etika komunikasi peniaga 12

Samada close deal atau tidak, sentiasa ucapkan terima kasih kerana sudi meluangkan masa bersama anda. Dan jangan lupa minta maaf jika terkasar bahasa. Adab melayu kita, berterima kasih dan meminta maaf.

Kalau tak close deal, jangan ambil hati. Mungkin dia akan refer rakannya kepada anda jika anda beradab dengannya.

Baca lagi: 8 Langkah Penting Untuk Membina Hubungan Baik Dengan Bakal Pelanggan

Artikel di atas disumbangkan oleh Faiz Najmi. Boleh ikuti beliau di sini.

Anda Mungkin Suka