Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Smart is sexy.

Dan salah satu cara menjadi smart adalah dengan banyak membaca buku. Ramai tahu kebaikan membaca buku, dan kali ini kami ingin kongsikan 12 sebab kenapa anda harus jatuh cinta kepada wanita pembaca buku tegar, atau kami lebih suka panggil, wanita ulat buku:

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

1. Dia pandai menikmati masa bersendirian

Wanita ulat buku tidak kisah ditinggalkan buat satu-satu masa. Beri sahaja buku, dan dia akan menikmati masanya selama berjam-jam membaca buku. Walaupun ada mungkin dipinggirkan apabila novel terbaru kegemarannya keluar, tetapi sekurang-kurangnya dia tidak menangis clingy apabila anda terpaksa kerja sehingga lewat malam.

2. Dia mempunyai empati

Kajian telah menunjukkan seseorang yang membaca buku fiksyen lebih empati terhadap orang lain. Mana tidaknya – dia harus meletakkan dirinya dalam situasi karakter buku yang dibaca – sambil cuba memahami kenapa karakternya bertindak sedemikian.

3. Dia berfikir secara kritis

Anda boleh berbicara hal serius dengannya. Dia mampu berfikir pro dan kontra sesuatu perkara dan memberikan input yang baik semasa anda sedang menimbangkan sesuatu keputusan. Ulat buku mempunyai skill berfikir secara analitik dengan baik, maka dia mampu untuk menilai keadaan semasa dan memberi penyelesaian yang tepat.

4. Dia mampu mengubah perspektif

Dia mungkin berada dalam LRT yang penuh dan padat dengan bau-bauan yang kurang menyeronokkan. Tetapi dia tidak kisah kerana sebenarnya dia sedang berada dalam tahun 1930 atas Kapal Van Der Wijck.

5. Dia senang terhibur

Dia berasa bebas dalam kedai buku atau gerai-gerai buku terpakai. Hanya berikan dia sebuah buku dan tempat duduk yang selesa, dan dia sudah belayar dalam satu pengembaraan.

6. Dia mampu berkongsi ilmu dengan anda

Dalam pengembaraannya, ulat buku telah bertemu banyak fakta menarik. Dan dia selalunya mampu untuk menerangkan fakta ini dalam cara yang jelas dan ringkas.

7. Dia seorang yang adventurous

Campaklah ke mana sahaja – dia sentiasa bersedia untuk benda baru – cerita baru, pengalaman baru, informasi baru. Pencariannya kepada pengembaraan baru menjadikan dia seorang yang menarik.

8. Dia adalah pendengar yang baik

Dia boleh menghabiskan masanya berjam-jam membaca kisah hidup orang lain. Dan tentunya dia boleh menghabiskan masanya berjam-jam mendengar kisah hidup anda.

9. Sangat mudah untuk membelikannya hadiah

Apa lagi hadiah yang dia mahu? Tentulah buku.

10. Dia ada memori yang baik

Apa makanan kegemaran anda? Tarikh harijadi ibu anda? Kebanyakan fakta ini – dia akan ingat. Membaca meningkatkan memori dan anda akan bersyukur kerana ada diari bergerak di sisi.

11. Kesedaran sivik yang tinggi

Apabila dia tidak membaca, dia mengambil bahagian dalam benda-benda penting di sekitar kehidupannya. Ulat buku lebih berkemungkinan untuk mengundi, menghadiri acara kebudayaan dan terlibat dengan komuniti sekitar.

12. Dan yang paling best tentang ulat buku?

Dia mungkin membuat anda rasa mahu membaca buku – dan mendapat semua manfaat yang datang dengan membaca.

Dan oleh kerana anda sudah jatuh cinta dengan wanita ulat buku, apa kata bawa dia ke 11 Perpustakaan di Lembah Klang yang menarik untuk dilawati.

BACA JUGA: 10 Perkara Ini Tercetus Apabila Kita Mula Membaca

Inspirasi oleh: Huffington Post

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram