Sungai Lembing, merupakan salah satu tarikan pelancongan yang menarik ada di Kuantan Pahang. Namun, jika anda mahu ke sini sentiasalah berwaspada disepanjang perjalan dari Kuantan ke Sungai Lembing.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Anda mungkin terpaksa merempuh jalan-jalan yang agak ekstrim. Jalan berlubang sana, berlubang sini, jalan membengkang-bengkok dan juga sekumpulan lembu yang melintas secara mengejut. Lebih-lebih lagi ketika waktu malam, silap hari bulan boleh membawa maut.

berdasarkan pengalaman, bagi saya ianya mungkin agak merbahaya. Tetapi ternyata tanggapan saya selama ini salah kerana masih terdapat lagi jalan yang lebih menyeramkan daripada apa yang pernah saya lalui.

HYPE
Ini ‘Rahsia’ Pengasas Tudung Dari Kelantan Raih Keuntungan RM10,000 Dalam 2 Minggu
Baca lagi →

Dan ini adalah 15 jalan yang paling bahaya di dunia yang perlu anda tahu. Kaki travel yang suka pengalaman mencabar boleh cuba ini.

1. Zoji La, India.

Jalan Zoji La adalah jalan yang menghubungkan Ladakh dan Kashmir. Jarak perjalanan kira-kira sepanjang 9 km yang bukan sahaja berlekok-lekok, malah jalan ini dikatakan jalan yang paling sempit.

2. Transfagarasan, Romania.

Jalan Transfagarasan terletak di Pegunungan Carpathian dikenali sebagai jalan tercantik yang melintasi antara dua puncak tertinggi di negara itu dengan laluan sepanjang 150 km.

3. Dalton Highway, Alaska.

Dalton Highway merupakan jalan raya paling terpencil di dunia. Jalan ini juga dipanggil sebagai James W Dalton Highway yang panjangnya 666 km.

4. Khardung La, India

Jalan Khardung La adalah jalan yang berfungsi sebagai pintu gerbang ke Shyok dan Lembah Nubra di Ladakh ini berada pada ketinggian 17.582 kaki. Guinness World Records dan National Geographic mengakui Khardung La sebagai jalan tertinggi di dunia.

5. Yungas Road, Bolivia

Yungas Road merupakan salah satu jalan paling berbahaya dilalui. Jalan sepanjang 69 km ini dipenuhi batu-batu kecil yang boleh mengakibatkan kenderaan tergelincir dan jatuh ke dalam jurang sedalam 600 meter.

6. Atlantic Ocean Road, Norway.

Atlantic Ocean Road merupakan salah satu jalanan paling berbahaya di dunia yang dibangun untuk menghubungkan dua kota di Norway, iaitu Kristiansund dan Molde. Panjang jalanan ini 5,2 mil (8,3 kilometer) dan sering ditutup oleh cuaca buruk

7. Guoliang Tunnel, China.

Guoliang Tunnel dibangun oleh pemerintah sebagai laluan untuk penduduk di Guoliang. Untuk bisa sampai ke sana, anda harus meredah pegunungan yang berbahaya dan melintasi terowong 1.200 meter dengan jurang yang dalam.

8. Le Passage du Gois, Perancis.

Jalan sepanjang 4.5 km ini hanya boleh dilalui dalam masa beberapa jam sahaja sehari. Selebihnya akan ditengelami oleh air laut yang pasang surut.

9. Tianmen Mountain road, China.

Jalan ini terletak di Gunung Tianmen, untuk mencapai ke puncak gunung anda harus melalui jalan yang mermbahaya ini dengan jarak sepanjang 6,8 mil.

10. Hana, Hawaii.

Jalan sepanjang 52 mil ini menghubungkan Kahului dan Hana, salah satu pulau di Hawaii. Jalan berliku-liku, sempit yang menghubungkan 59 jambatan dan 46 di antaranya hanya memiliki satu laluan sahaja.

11. Kolima, Rusia

Nama jalan rasmi yang menghubungkan Yakutsk dan Magadan ini adalah Kolima, namun penduduk di sini memanggilnya dengan nama ‘Jalan Kematian’.

12. Col de la Bonette, Perancis

13. Gotthard Pass, Swiss.

Jalan yang melewati gunung tertinggi di Pegunungan Alps ini sepanjang 64 km.

14. Caucasus road, Rusia.

15. Eshima Ohashi bridge, Jepun

Walaupun hanya jambatan, namun ianya sama merbahaya seperti jalan-jalan yang disebutkan diatas. Untuk melintasi jambatan curam sepanjang 1.7 km ini, anda haruslah mempunyai kemahiran memandu yang tinggi.