Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Lapan belas ekor buaya terlepas dari kandang apabila sebuah zoo di Permatang Siantar, Sumatera Utara dilanda banjir akibat hujan lebat yang turun seharian.

Dalam kejadian 9 malam tadi itu, semua buaya terbabit "bebas" keluar dari kandang apabila air yang naik setinggi tiga meter di Taman Haiwan Permatang Siantar (THPS) itu melepasi pagar kandang.

zoo-sumatera-banjir
Sebuah zoo di Permatang Siantar, Sumater Utara dilanda banjir. Metro Siantar

Media dalam talian memetik Pengurus Besar THPS, Nandang Suaida sebagai berkata hujan lebat mengakibatkan seluruh kawasan zoo itu ditenggelami air sehingga hanya ternampak bahagian atas bangunan sahaja.

Katanya, petugas zoo ternampak buaya-buaya itu berenang mencari tempat perlindungan dan segera menangkap beberapa ekor haiwan terbabit.

Beliau berkata, pihaknya juga meminta bantuan polis untuk mencari semua 18 ekor buaya itu termasuk lapan ekor yang berada di rumah orang awam dan juga di luar kawasan zoo.

"Alhamdulillah sudah tertangkap semuanya kira-kira pukul 11.48 tengah malam tadi," katanya seperti yang dipetik oleh agensi berita Antara di sini hari ini.

Nandang berkata, keadaan banjir surut pagi tadi dan pihaknya sedang menyemak data jumlah binatang dalam zoo berkenaan.

BACA: Terkejut Mereka Apabila Buaya Gemuk Ini Mahu Turut Serta Dalam Perlawanan Golf

BACA: Inilah Yang Terjadi Apabila Seorang Lelaki Memberanikan Diri Berenang Dengan Ikan Piranha

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka