Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Aku terpanggil untuk menulis dan bercerita pengalaman aku dan kawan-kawan MyCorps Asia Selatan kerana tak banyak artikel yang aku jumpa yang menceritakan keadaan dan pengalaman di Bangladesh.

Kami bertujuh telah di hantar ke Satkhira, Bangladesh pada Ogos hingga Oktober 2017 di bawah program MyCorps Asia Selatan, satu program Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Malaysia.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Kami ditugaskan untuk menjalankan misi-misi kemanusian yang memfokuskan pembangunan komuniti setempat di sana. Bagi aku, peluang untuk tinggal di sana tersangatlah ‘rare’ dan tak ternilai. Senang cakap, negara yang banyak memberikan keinsafan dan cukup banyak mengajar kami erti syukur.

sukarelawan-di-bangladesh-1

Tujuh sukarelawan MyCorps Asia Selatan di Satkhira, Bangladesh

Dua bulan di sana, kami berpeluang untuk berinteraksi dengan warga Bangladesh dengan lebih dekat dan ini sekaligus telah membuang segala persepsi dan stigma yang wujud dalam minda kami sebelum menjejakkan kaki di Bangladesh.

1. Orang Bangladesh baik hati dan pemurah

Kebanyakan warga Bangladesh yang ditemui dan telah berurusan dengan kami amat baik hati. Ada yang sanggup datang ke rumah membawa buah-buahan dan makanan apabila mengetahui salah seorang daripada kami demam. Terharu yang amat.

Seorang tauke kedai besi pula tak pernah lupa menghidangkan kami doodh cha (teh panas) setiap kali kami ke kedai beliau. Ada pula pemandu ‘engine-van’ yang sudi menghantar kami pulang ke rumah tanpa mengenakan sebarang bayaran. Berkeras kami ingin membayar, tapi beliau masih tidak mahu menerima.

Umum tahu, Bangladesh merupakan underdeveloped country. Oleh itu, ramai rakyatnya yang hidup susah. Namun, apa yang membuatkan kami terharu adalah kemurahan hati mereka. Langsung tidak lokek berkongsi rezeki.

Satu lagi perkara yang kami belajar, buatlah sesuatu perkara seikhlas hati. Contohnya, ada seorang pakcik yang menjual pisang bersungguh-sungguh mencadangkan pisang yang lebih baik dari pisang yang kami pilih sendiri walhal, harga pisang yang dicadangkan itu jauh lebih murah daripada harga pisang yang kami pilih.

Sehingga kini, aku masih tertanya-tanya mengapa mereka begitu baik sedangkan mereka jauh lebih susah daripada kita di Malaysia.

sukarelawan-di-bangladesh-5

Pak cik inilah yang aku ceritakan.

sukarelawan-di-bangladesh-6

Sunrise di tepi kolam udang

sukarelawan-di-bangladesh-7

sukarelawan-di-bangladesh-16

2. Masjid buruk tapi jemaah penuh

Aku tak ingat siapa, tapi apa yang individu ini katakan memang betul dan ‘deep’. Katanya, ‘di Malaysia ada banyak masjid cantik, tapi kosong, di Bangladesh, masjid yang kami ada biasa-biasa je tapi Alhamdulillah penuh setiap kali tiba waktu solat’.

Terdiam aku tidak dapat nak menyangkal. Waktu untuk kita muhasabah diri kembali kerana apa yang aku nampak, kesenangan buat kita jauh dari Tuhan.

3. Mengajar erti bersyukur

To be exact, kami tinggal di Atulia, Satkhira, Bangladesh selama 2 bulan. Untuk sampai ke Atulia, mengambil masa selama 14 jam dari bandar Dhaka dengan melalui jalan darat, melintasi sungai utama di Bangladesh iaitu Sungai Padma.

Pelbagai perkara baru yang kami tempuh yang akan kekal di ingatan sampai bila-bila. Antaranya, di Atulia kami mandi menggunakan air kolam yang ada di belakang rumah.

Apa yang lebih menarik, kolam tersebut merupakan kolam tempat itik berenang dan dalam di kolam yang sama, tuan rumah kami mandi. Air kolam tersebut akan dipam ke tangki air rumah sewa, dan air tersebut digunakan untuk mandi dan membasuh pakaian.

Tetapi, sesuatu yang lambat kami tahu, air yang telah digunakan untuk mandi dan membasuh pakaian tersebut akan disalurkan kembali ke kolam yang sama. Pertama kali mengetahui tentang hal ini, masing-masing terdiam tak terkata, tak tersangka dan masing-masing mula sedar punca kegatalan kulit masing-masing.

sukarelawan-di-bangladesh-8

Keadaan masjid di Gabura, Satkhira malahan, ada masjid yang jauh lebih uzur dari masjid ini.

sukarelawan-di-bangladesh-9

Inilah engine-van yang kami naiki untuk project assessment

sukarelawan-di-bangladesh-10

sukarelawan-di-bangladesh-11

4. Pengangkutan unik

Engine-van merupakan pengangkutan utama kami di Atulia kerana hampir setiap hari kami akan menggunakan engine-van ini untuk ke satu tempat.

Engine-van ini sebenarnya hanyalah basikal yang mempunyai sekeping papan di belakang yang dijadikan tempat duduk penumpang. Bayaran menaiki engine-van ini tersangatlah murah iaitu sekitar BDT 5 ke BDT 20 sekepala, bersamaan 30 sen ke RM 1 sekepala.

Bot juga merupakan antara pengangkutan utama sepanjang kami di sana kerana Atulia terletak berdekatan dengan Sungai Koalipatwa dan kebanyakan tapak projek kami tidak boleh diakses menggunakan jalan darat.

Perjalanan dengan menaiki bot boleh mencapai dua jam untuk sehala bergantung kepada keadaan cuaca dan arus Sungai Kaolipatwa. Di sini, kami belajar bersyukur dengan pelbagai jenis pengangkutan yang ada di Malaysia dan yang paling penting, bersyukur, betapa selesanya kenderaan yang kita ada.

sukarelawan-di-bangladesh-13

Sunset sewaktu dalam perjalanan pulang dari tapak projek di Gabura ke rumah sewa di Atulia.

sukarelawan-di-bangladesh-14

Kawasan khas untuk loading muatan ke atas bot pengangkut tanpa jeti. Pekerja-pekerja terpaksa meredah lumpur untuk ke bot.

5. Pengalaman meredah lumpur yang takkan dilupakan

Satu lagi pengalaman menarik ialah ketika kami terpaksa berjalan merendah lumpur di Gabura dengan berkaki ayam selama 5 km. Kalau lumpurnya bersih, pasti tiada masalah tetapi lumpur yang kami redah tersebut bercampur dengan pelbagai ‘perasa tambahan’ seperti najis itik dan juga kambing.

Kalau diberi pilihan, memang takkan kami pilih untuk berkaki ayam, tapi apakan daya, tiada pilihan lain yang ada. Kenapa berkaki ayam? Itu pilihan terbaik, kerana berjalan di dalam lumpur menggunakan kasut adalah berkali ganda lebih sukar.

Jadi, demi untuk memastikan projek berjalan, ‘we have no other choice but to walk through the mud’. Bayangkan, penduduk di Gabura ini berjalan di dalam lumpur setiap hari berulang kali untuk ke sesuatu tempat, langsung tidak mengeluh sukar. Sekali lagi, kami belajar erti ‘syukur’.

sukarelawan-di-bangladesh-17

Berjalan meredah lumpur di Gabura, Satkhira

sukarelawan-di-bangladesh-18

Berkesempatan memakai kameez iaitu pakaian harian kaum wanita di Bangladesh

sukarelawan-di-bangladesh-19

Bergambar bersama penterjemah kami di sana, Rana (paling kanan dalam gambar)

Pengalaman hidup selama dua bulan di Bangladesh membuatkan negara ini dekat di hati kami dan pastinya hubungan Bangladesh dan Malaysia ini tidak akan berhenti begitu sahaja.

Sekembalinya ke Malaysia, kami tetap memastikan WISH Project akan terus bergerak agar kami dapat terus berbakti kepada warga Bangladesh yang memerlukan. Ingat, ‘pertolongan diberi tanpa mengira bangsa, agama dan warna kulit’.

Bangladesh, cantik dengan caranya yang tersendiri.

sukarelawan-di-bangladesh-2

sukarelawan-di-bangladesh-3

sukarelawan-di-bangladesh-4

Kredit gambar :
Nur Ezzah,
Rizuwan

Artikel di atas disumbangkan oleh Amalina. Boleh ikuti beliau di sini.