Nota Editor: 20 tips ini telah dikongsikan oleh Ikram Al-Banjari di akaun Facebook beliau. Kami kongsikan semula di Vocket dengan izin dari penulis. Semoga ia dapat dijadikan panduan buat anda yang ingin travel ke Maldives.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

maldives-6

Tips Bercuti dan Melancong Survival ke Maldives.

Kepulauan Maldives merupakan destinasi percutian idaman bagi ramai orang. Alhamdulillah saya sudah sampai ke sana bagi tujuan percutian dan perniagaan. Berikut adalah tips-tips yang saya mahu kongsikan sebagai panduan dan persediaan mahu bercuti ke Maldives.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

1. Rancang perjalanan awal sekurang-kurangnya enam ( 6 ) bulan sebelum tarikh berlepas. Maldives boleh dikunjungi sepanjang tahun, paling baik antara Oktober hingga April.

maldives-7

2. Cuaca di Maldives panas dan hujan sepanjang tahun. Iklim Tropika di gugusan kepulauan Maldives menjadikan setiap pulau, pantai dan kehidupan dasar laut subur dan cantik sekali seolah tidak pernah terusik.

3. Maldives merupakan sebuah negara terkecil di Asia dan juga
merupakan sebuah negara Islam. Dengan kepadatan penduduk di seluruh pulau-pulaunya mencecah 400,000 orang, Maldives bergantung kepada sumber perikanan dan pelancongan sahaja.

4. Male ( disebut MA – LEY ) adalah ibu Negara Maldives. Di Pulau Male inilah terletak pusat pentadbiran, perbankan, ekonomi, masjid negara dan pasar. Airport terletak di sebuah pulau khas berhampiran Male.

5. Pilih Penerbangan Sri Lankan Air untuk tambang lebih murah berbanding yang lain. Perlu juga selalu membuat semakan harga Singapore Airlines, Malaysia Airlines dan Thai Airways untuk harga promosi. Harga dari RM1300 seorang untuk pergi dan balik dari KLIA ke Male.

maldives-5

6. Pilih resort yang kita suka secara online di HotelsCombined.com atau di  Agoda.com.my. Bayaran menggunakan Kad Debit atau Kad Kredit boleh diterima di sana. Pastikan salinan tempahan bilik di simpan dengan baik. Pegawai imigresen Maldives akan minta apabila sampai di sana nanti.

7. Harga resort bergantung kepada bajet dan fasiliti yang kita mahu. Harga resort dari RM100 satu malam. Setiap resort dibina di atas sebuah pulau sahaja. Berhati-hati memilih resort, sekiranya membawa anak-anak kecil, pastikan resort yang dipilih membenarkan anak kecil di bawa bersama. Sesetengah Resort tidak membenarkan kanak-kanak masuk bagi tujuan privasi.

8. Cadangan tempoh percutian paling ideal dan nyaman adalah sekurang-kurangnya 4 malam di Maldives. Kebiasaanya, saya memilih untuk transit dahulu di hotel sekitar Airport (kerana ketibaan malam), harga dari RM70 satu malam. Esoknya selepas sarapan, saya ke Airport semula untuk memilih Resort ( boleh tawar menawar dengan wakil jualan resort ).

maldives-4

9. Kita akan dibawa menaiki bot laju ataupun seaplane dari airport ke pulau. Biasanya harga bot laju sudah termasuk dalam pakej. Sediakan tips buat pembantu bot. Berikan salam kerana mereka semuanya Muslim belaka. Seaplane perlu ditempah lebih awal, boleh layari www.transmaldivian.com.

10. Terdapat lebih kurang 230 Resort di setiap gugusan pulau Maldives dan lebih kurang 30 buah hotel transit berhampiran airport untuk dipilih. Berhati-hati juga dengan setiap menu yang dihidang, lebih baik bertanya dahulu sebelum ambil makan.

maldives-2

11. Apabila sudah sampai ke resort di pulau pilihan kita. Aktiviti seterusnya bergantung kepada pakej yang ditawarkan oleh pihak resort. Harga pakej juga tergantung kepada setiap aktiviti dan jarak ke lokasi.

12. Aktiviti popular di Maldives adalah seperti snorkeling dan diving (percuma sekitar resort). Perkakas boleh dipinjam atau disewa daripada pihak resort. Pakej memancing, bersiar menaiki bot, bersiar menaiki kapal terbang, melawat ke pulau Male dan pusat kraf di setiap pulau berhampiran adalah sangat menarik dan disyorkan.

maldives-10

13. Matawang tempatan Maldives adalah Rufiyya. Walau bagaimanapun, matawang US Dollar digunakan secara meluas di seluruh Maldives. Tukar sedikit USD sebelum ke sana bagi tujuan memberi tips, membeli cenderamata dan kecemasan. Jangan bawa terlalu banyak wang.

14. Gunakan kad debit (Maybank, CIMB, Bank Islam dll ) bagi tujuan pembayaran pakej aktiviti, makan minum dan caj-caj lain di atas pulau. Tanya kepada pihak resort sama ada harga dipaparkan itu sudah termasuk 10% Caj Perkhidmatan dan 6% cukai kerajaan atau belum.

maldives-1

15. Harga makan dan minum tambahan (Room Services) di Maldives agak tinggi kerana bahan mentah kebanyakannya di import dari luar Negara dan perlu dibawa pula ke setiap pulau. Pastikan kita bertanya harga yang jelas bangi mengelakkan “terbeliak biji mata” melihat bil selepas daftar keluar nanti.

16. Mohon bawa ubat-ubatan peribadi sendiri sekiranya perlu. Jarak sesetengah resort ke hospital atau klinik di Male agak jauh. Minyak angin, plaster, minyak kapak, losyen kulit, Panadol, antibiotik, ubat batuk dan selsema adalah keperluan ubat asas.

maldives-3

17. Sangat rugi sekiranya kita tidak bersedia dengan kamera yang boleh merakam momen indah di dalam air. Gunakan kamera berkualiti tinggi, kecil, mudah dibawa dan bateri tahan lama seperti GoPro Hero apabila ke sana.

Hubungi sahabat saya Cikgu E : 019-515 9353 untuk mendapatkan harga promosi. Sebutkan kod Promosi “ I love Kedai Kamera E-POH” apabilawhatsapp beliau. Confirm dapat harga kasih sayang.

18. Mohon bawa sejadah sendiri dari rumah ke Maldives untuk pengalaman solat di resort dan di atas bot (ketika beraktiviti) yang selesa dan lebih khusyuk. Ketenangan dan keindahan ciptaan Allah di Maldives membuatkan kita lebih fresh, bertenaga dan mencurah ilham untuk menjadi hamba yang lebih bersyukur, bertaqwa dan berbuat lebih banyak kebaikan.

maldives-9

19. Bagi kaki pancing pula, Maldives adalah syurga popping, jigging dan bottom fishing. Dapatkan pakej memancing terus dari resort. Pastikan lesen dikeluarkan bagi mengelakkan di tangkap dan didenda. Memancing tanpa lesen merupakan kesalahan berat di Maldives. Bawa peralatan sendiri dari sini.

20. Akhir kata, buat rancangan awal untuk percutian ke Maldives bagi menjimatkan kos. Setiap pulau dan resort mempunyai keunikan sendiri. Kesemuanya cantik dan indah belaka. Pengalaman ini harus diteroka bergantung bajet dan minat kita. Sesungguhnya Maldives adalah ciptaan dan keindahan yang luar biasa daripada Tuhan buat kita makhluknya.

BACA: 15 Tips Penting Bercuti Di Maldives

BACA juga: Berenang Di 35 Lokasi Dengan Air Paling Jernih Di Dunia. 2 Darinya Ada Di Malaysia!

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram