Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Seorang wanita di China terkejut. Puluhan tahun hidup seperti seorang wanita, akhirnya dia baru tahu bahawa sebenarnya, dia dilahirkan sebagai seorang lelaki.

Kejadian ini berlaku di China, di mana seorang wanita berusia 25 tahun pergi berjumpa doktor untuk memeriksa kakinya yang cedera. Hasil pemeriksaan doktor menunjukkan bahawa tulangnya tidak berkembang sejak dia baligh. Lebih mengejutkan, struktur tulangnya tidak seperti wanita.

Doktor itu kemudiannya membuat pemeriksaan lanjut dan mendapati Pingping, bukan nama sebenar, adalah seorang lelaki. Ujian genetik menunjukkan bahawa kariotip (mengambil gambar kromosom) menunjukkan kod 46, XY, corak yang biasanya dijumpai pada lelaki, di mana alat kelaminnya tidak jelas sama ada lelaki atau perempuan.

Pada usia 25 tahun, Pingping mengetahui bahawa dia tidak mempunyai rahim dan ovari. Tetapi alat kelamin lelakinya juga tidak berkembang sepenuhnya dan dia juga tidak mempunyai testis.

“Kami juga tidak menemukan testis di tubuhnya. Mungkin kerana dia sudah cukup tua sehingga testisnya tenggelam dan berhenti membesar,” kata Dong Fengqin, pakar hormon yang memeriksa Pingping, seperti dikutip South China Morning Post.

Hasil ujian lain menunjukkan bahawa Pinping mempunyai tekanan darah tinggi dan kadar kalium yang sangat rendah di dalam tubuhnya. Gejala ini biasa berlaku pada kebanyakan kes hiperplasia adrenal kongenital, suatu keadaan yang menyebabkan gangguan dalam perkembangan seksualiti.

Pingping membesar bukanlah seperti gadis biasa. Ketika kebanyakan gadis berusia remaja datang haid pada awal usia, Pingping pula tidak pernah mengalaminya. Ibu bapa Pingping membawanya berjumpa doktor, tetapi keadaannya dinyatakan tidak mempunyai masalah.

“Semasa saya remaja, ibu saya membawa saya berjumpa dengan doktor. Doktor mengatakan pertumbuhan seksual saya lebih perlahan daripada orang lain, dan saya akan mengalami haid dalam beberapa tahun. Tetapi sebagai orang dewasa, masalah ini memalukan saya sehingga saya tidak merawatnya dengan serius, “kata Pingping.

Sejak itu, Pingping tidak pernah berjumpa dengan doktor. Sehinggalah dia berkahwin, Pingping tidak tahu bahawa dia sebenarnya lelaki. Dia bimbang dengan keadaan tubuhnya ketika berkahwin dan tidak mempunyai anak. Walaupun dia dan suaminya telah mengikuti program hamil selama 12 bulan.

Keadaan ping ping yang unik ini dikenali sebagai interseks. Istilah ini boleh ditafsirkan sebagai Disorder Sex Development (DSD) atau istilah yang merujuk kepada seseorang yang dilahirkan dengan pelbagai ciri seksual yang tidak sesuai dengan definisi lelaki atau wanita. Keadaan ini boleh disebabkan oleh genetik mosaik atau kromosom campuran.

Selepas 28 tahun, bekas atlet bola tampar wanita Indonesia disahkan lelaki. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Selepas 28 Tahun, Bekas Atlet Bola Tampar Wanita Indonesia Disahkan Lelaki

Anda Mungkin Suka