Sihanoukville kurang di kunjungi oleh pengembara Malaysia. Sihanoukville merupakan daerah selatan Cambodia dan 4 jam perjalanan darat dari bandar Phnom Penh.

Pantai yang cantik, pulau yang indah dan aktiviti menarik wujud di Sihanoukville menjadikan daerah ini kerap di kunjungi oleh pelancong asing dari Eropah untuk merasai musim panas dan aktiviti diving di laut Sihanoukville.

Realme-7-Pro-Sun-Kissed-SpecIal-Edition
HYPE
Serba Lengkap, Unik Dengan Vegan Micrograin Leather, Ini 5 Sebab realme 7 Pro Special Edition Berbaloi Untuk Dimiliki
Baca lagi →

Berikut tips untuk ke Sihanoukville. Saya berpeluang berkunjung ke Sihanoukville selama 6 hari 5 malam melalui route Ho Chi Minh – Sihanoukville – Siem Reap – Ho Chi Minh.

1. Trip saya pada kali ini bermula dari Ho Chi Minh. Untuk ke Sihanoukville, Cambodia anda boleh menggunakan 2 pengangkutan utama iaitu menggunakan bas (Angkor Express / 26 USD) 12 jam perjalanan dan bas akan berhenti di Phnom Penh 15 minit dan sambung ke Sihanoukville.

2. Selain bas, Cambodia Angkor Air jugak menawarkan perkhidmatan ke Sihanoukville dari Ho Chi Minh Airport. Penerbangan hanya mengabil masa 1 jam 20 minit dengan kadar tambang serendah 63 USD. Saya memilih penerbangan bagi menjimatkan masa.

3. Landing di airport. Jangan terkejut airportnya memang kecik macam ni. Tak banyak penerbangan terbang dari sini atau yang landing di sini. Airport ni hanya untuk cek imigresen sahaja.

4. Tiada ruang kafe dan kios-kios jualan sepertimana lapangan terbang lain. Ok dari airport untuk ke bandar Sihanoukville ada 2 pilihan samada menggunakan teksi ataupun van.

5. Masa perjalanan adalah 30 minit dari airport ke bandar Sihanoukville. Teksi yang boleh muat 4 orang berharga 20 USD dan van pula 5 USD seorang.

6. Lebih baik gunakan van sahaja. Murah dan masih selesa. Oh ya, di airport ada perkhimatan tukaran wang asing. Seperti yang sedia maklum Cambodia juga menggunakan matawang USD dan matawang tempatan Cambodia Reil.

7. Perkara penting yang perlu anda tahu adalah di Sihanoukville mereka tidak menerima pakai sekeping 2USD dalam urusan jual beli atau perkhidmatan dengan alasan bank tempatan tidak menerima sekeping 2 USD.

tip-travel-ke-sihanoukville-1

tip-travel-ke-sihanoukville-3

tip-travel-ke-sihanoukville-2

tip-travel-ke-sihanoukville-4

tip-travel-ke-sihanoukville-5

8. Jadi rugi bila kita ada 2 USD dan tidak boleh di gunakan. Hotel atau bilik di Sihanoukville degan serendah RM40 semalam boleh di dapati sekitar bandar Sihanoukville.

9. Antara pantai-pantai yang cantik dan terkenal dia sekitar Sihanoukville adalah pantai Serendipity, pantai Victory dan pantai Otres.

Kesemua pantai ini tidak jauh dari bandar Sihanoukville. Jadi anda perlu memilih hotel yang berhampiran degan pantai-pantai ini bagi memudahkan anda berjalan ke sana.

Sambil lepak-lepak tengok matahari terbenam, takkan nak duduk tengok saja. Haha korang boleh lepak kat kedai sekitar Serendipity Beach ni minum jus dengan harga 3 USD.

10. Oh ye yang best kalau dah ada di sekitar pantai ini rugi kalau tak cuba makanan laut yang segar di jual di sekitar pantai.

Saya sempat mencuba anak lobster berharga 2 USD dapat 2. Memang sedap dan manis. Masih segar.

11. Kepada penggemar aktiviti diving. Boleh la ambil boat di jeti Serendipity dan menuju ke pulau Koh Rong. Cadangan bermalam semalam di pulau. Banyak chalet-chalet dan bilik-bilik di sediakan di sekitar pulau Koh Rong.

12. Sekitar bandar Sihanoukville ni banyak kedai-kedai yang tawarkan pakej ke pulau Koh Rong dan aktiviti diving. Hanya perlu pandai pilih.

13. Untuk makanan halal di sini tiada dan lebih baik korang sedia bawa makanan siap-siap sebelum ke sini. Tapi kalau macam makanan laut bakar-bakar tu boleh je makan kalau korang tak rasa was-was.

14. Saya jugak sempat cuba local pizza Sihanoukville. Saiznya besar. Boleh makan 3 orang. Oder la pizza seafood and sayuran. Ini antara pizza yang terkenal kat sini.

15. Untuk memudahkan saya pusing sekitar Sihanoukville saya sewa motor. Sehari 5 USD. Sewa hari ni pulang besok waktu yang sama. Boleh je nak sewa tuk-tuk.

16. Banyak kat tepi jalan tapi kena pandai tawar la harga. “Golden lion” ni lokasi di tengah bandar Sihanoukville. Lokasi biasa orang bergambar bila sampai sini. Apa sejarah Golden Lion ni pun saya tak pasti sebab tak sempat tanya orang tempatan situ. Haha.

tip-travel-ke-sihanoukville-6

tip-travel-ke-sihanoukville-8

tip-travel-ke-sihanoukville-7

tip-travel-ke-sihanoukville-9

tip-travel-ke-sihanoukville-10

17. Kalau korang ada banyak masa di Sihanoukville boleh la pergi ke Kbal Chhay Waterfall 16KM dari bandar Sihanoukville dan Ream National Park 18 KM dari bandar Sihanoukville.

18. Keseluruhannya Sihanoukville selamat untuk di lawati. Orang-orang tempatan di sini juga peramah. Scam tu ada cuma di bahagian bila tuk-tuk dan pakej untuk bot dan diving ke pulau. Kena pandai pilih harga.

19. Paling penting rancang percutian korang ke sini pada bulan dan musim yang betul. Kerana kalau terkena musim hujan dan ombak kuat, nampaknya ber hu hu dalam bilik hotel sahaja.

20. Habis hari saya di Sihanoukville. Saya sambung perjalanan ke bandar Siem Ream. Menggunakan penerbangan Cambodia Ankor Air. Masa 1 jam 10 minit. Motif utama saya ke bandar Siem Reap tak lain tak bukan Angkor Wat.

21. Tiket masuk ke Angkor Wat 20 USD untuk pass 1 hari. Ini adalah harga tetap. Saya sewa tuk-tuk untuk 1 hari 15 USD (harga tetap) dan tuk-tuk ni boleh minta dari hotel. Mereka akan sediakan.

22. Kebiasaannya orang akan datang ke kawasan Angkor Wat ni untuk shoot gambar waktu sunrise dan sunset. Jadi nak tengok sunrise kena la bangun awal pagi masih gelap.

Baca: Cara Ke 3 Lokasi Menarik Di Vietnam Selain Ho Chi Minh Dan 6 Tip Travel Untuk Rujukan

tip-travel-ke-sihanoukville-11

tip-travel-ke-sihanoukville-12

tip-travel-ke-sihanoukville-14

tip-travel-ke-sihanoukville-13

tip-travel-ke-sihanoukville-15

tip-travel-ke-sihanoukville-16

tip-travel-ke-sihanoukville-17

tip-travel-ke-sihanoukville-18

23. Sambung pusing kawasan Angkor hingga lewat petang untuk buru sunset pula di sekitar Angkor. Kawasan Angkor ni memang luas dan besar. Banyak tinggalan temple yang unik.

24. Dari satu temple ke temple lain tak mungkin boleh anda berjalan kaki. Jadi memang perlu untuk sewa tuk-tuk 1 hari. Pastikan juga korang bawa bekal air dan makanan siap-siap dari hotel. Air bawa botol besar.

Agak letih dan haus dengan cuaca musim panas. Sangat berbaloi untuk melawat angkor ni kerana korang akan rasa kagum dengan keunikan tinggalan sejarah dan seni bina mereka.

25. Saya pulang ke bandar Ho Chi Minh dari Siem Reap menggunakan bas untuk merasa pengalaman 12 jam perjalanan di dalam bas dan lalui jalan darat mereka. Tiket bas 26 USD. Bas selesa dan ada tandas di belakang. Macam bas express di Jepun jugak dan penumpang akan di beri roti dan air mineral setiap seorang.

Sihanoukvilledan Siem Reap saya tinggalkan dengan membawa kenangan manis.

Baca lagi: Itinerari Kami Travel 12 Hari Ke Cambodia Dan Vietnam Dengan Bajet RM1300 ‘All In’

Artikel di atas disumbangkan oleh Addin Azmi. Boleh ikuti beliau di sini.

Anda Mungkin Suka