Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Saham bukanlah sesuatu pelaburan yang mudah. Silap percaturan, kemungkinan anda akan menanggung rugi. Terus yakin dengan pelaburan yang dilakukan pada 1980 juga mungkin antara ‘perjudian’ terbesar jika tidak kena dengan caranya.

Dalam pada itu, terdapat sebilangan kecil syarikat yang terus berkembang sejak 3 dekad lalu sehingga berjaya tersenarai sebagai syarikat dengan keuntungan tertinggi di dunia ketika ini. Berikut merupakan 3 saham yang berjaya membuatkan seseorang menjadi jutawan serta peroleh pulangan yang besar dengan hanya bermodalkan $1,000 bagi setiap saham.

  1. Apple (1980)

Seperti syarikat lain, Apple juga pernah merasa jatuh bangun dunia bisnes semasa membangunkan syarikat. Kehadiran semula Steve Jobs ternyata memberi peluang buat Apple untuk bangkit semula serta berjaya meninggalkan legasi dengan model-model seperti Apple Macbook dan Apple iPhone.

pelabur terawal Apple Inc

Jika anda pernah menonton filem Jobs lakonan Ashton Kutcher, pastinya anda akan perasan dengan seorang hartawan yang hadir dengan kereta mewah ke garage Steve Jobs untuk membantu Apple dengan memberi dana awal. Beliau adalah Mike Markkula. Seorang pelabur dan kini merupakan CEO kedua Apple.

Dianggarkan pelaburan $1,000 USD pada 1980 pada syarikat Apple bakal membolehkan seseorang menerima sekitar $228,113 USD selepas 37 tahun.

2. Microsoft (1987)

Pelaburan di Microsoft ternyata berjaya memberi pulangan yang tinggi berbanding Apple. Kepelbagaian produk dan pengguna yang ramai antara yang menjadi resepi Microsoft untuk kekal releven di dalam market selepas 3 dekad. $1,000 USD yang dilaburkan pada 1987 bakal memberi pulangan sebanyak $546,996 USD pada masa kini.

3. M&T Bank (1980)

Satu-satunya syarikat yang bukan daripada kategori industri teknologi berdasarkan 3 saham yang disebutkan. Untuk pengetahuan anda, M&T Bank merupakan sebuah institusi bank yang bertapak di Amerika Syarikat. Warren Buffet antara pelabur awal di dalam institusi bank ini. $640,948 USD bakal diterima pelabur dengan pelaburan sebanyak $1,000 USD pada 1980.

Rumusan

Seperti yang anda dapat lihat, 2 daripada 3 syarikat ini merupakan syarikat teknologi. Di dalam dunia bisnes, industri syarikat teknologi juga termasuk di dalam kategori high risk, high return. Dalam erti kata lain, tidak semua syarikat teknologi mampu memberi pulangan yang tinggi di dalam jangka masa yang panjang. Peluang untuk rugi juga tinggi.

Masih ingat lagi dengan syarikat Atari, Compaq dan Palm? Masing-masing merupakan syarikat yang dikenali ramai suatu masa dahulu dan terus jatuh disebabkan gagal untuk mewujudkan inovasi di dalam produk mereka seterusnya kehilangan pengguna selepas beberapa puluh tahun beroperasi.

Anda Mungkin Suka