Tuan Bahadon Baharom adalah pegawai polis paling digeruni di Kuala Lumpur di era 80’an kerana berjaya menembak mati ramai penjenayah hardcore, penculik, gangster kongsi gelap, perompak dan sebagainya.

wira-tak-didendang-1

Beliau sampai digelar ‘Malaikat Maut’ oleh musuh-musuhnya. Antara jasa besar beliau ialah terlibat dalam operasi memburu penjenayah P. [email protected] Kali.

Malah ada yang mengatakan lebih 100 penjenayah maut di hujung senjatanya. Kerana terlalu dibenci, keluarganya sendiri hampir-hampir menjadi mangsa balas dendam penjenayah. Beliau meninggal beberapa tahun lepas kerana kanser.

wira-tak-didendang-2

Tuan S. Kulasingam antara pegawai polis yang paling hebat pernah dimiliki PDRM. Beliaulah yang mengetuai operasi pemburuan penjenayah Botak Chin dulu.

Dia pernah ditembak oleh konco-konco Botak Chin di trafic light. Beliau pernah disimbah asid oleh perompak, perutnya pernah bocor ditembak perompak kedai emas dan bermacam lagi.

Kerana tidak mahu penjenayah mencederaka dan membalas dendam terhadap orang yang disayanginya, dia mengambil keputusan membujang sampai ke tua. Dia meninggal dunia dalam rumah usangnya di Johor Bahru beberapa tahun lalu.

wira-tak-didendang-3

Mejar Zainal Abd. Rashid dan 5 anggotanya berjaya mengesan sekumpulan 15 pengganas komunis setelah mengekori pergerakan mereka.

Setelah membunuh 2 pengganas komunis dengan tembakan, Mejar Zainal meluru dengan berani ke arah musuh sambil memberi kata-kata semangat agar anggotanya terus berjuang.

Di masa itu seorang pengganas komunis wanita yang tercedera telah membaling sebutir bom tangan hingga menyebabkan tubuh Mejar Zainal terpelanting dan menyembah bumi.

Namun dia masih berjaya meniupkan semangat hingga anak buahnya dapat membunuh 6 daripada 15 orang pengganas. Namun Mejar Zainal mengalami kecederaan yg terlalu parah dan akhirnya menghembus nafasnya yang terakhir di lokasi pertempuran.

wira-tak-didendang-4

Pada 14 April 1981,Inspektor Paul Kiong bersama anggota dari Cawangan Khas Ibu Pejabat Kontinjen Polis Perak telah menyamar sebagai pengganas komunis dalam OPS CATFISH dan telah menangkap hidup-hidup 13 pengganas komunis termasuk ketua mereka Cheong Kuen daripada 9th Armed Work Force (AWF) di Tanah Hitam.

Di antara tahun 1976 hingga 1986 beliau telah menangkap seramai 43 orang pengganas komunis! Dalam satu operasi lain, Paul telah menembak 5 pengganas komunis yang menyerang hendap pasukannya

Hari ini adalah Hari Pahlawan. Bahadon, Kulasingam, Zainal dan Kiong adalah antara ribuan pahlawan di luar sana yang ramai di antara kita tak tahu pun siapakah mereka!

Baca lagi: ‘The Magnificient 12’ Kumpulan Polis Terbaik Tumpaskan Botak Chin

MiTEC
HYPE
‘Hi HOME Property Event’ Acara Hartanah Unik Yang Akan Berlangsung Pada 25 Julai 2019
Baca lagi →
Artikel di atas disumbangkan oleh Syahril A. Kadir. Boleh ikuti beliau di sini.