Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Lanjutan daripada pengumuman sebelum ini yang akan melaksanakan sistem pembayaran terbuka untuk beberapa lokasi tol terpilih, kini Menteri Kerja Raya mengumumkan penambahan lima lagi lebuh raya baharu di bawah projek sistem pembayaran terbuka.

Artikel Berkaitan:

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, antara yang terlibat adalah Lebuh Raya Damansara – Puchong (LDP), Lebuh Raya Sistem Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (SPRINT), Lebuh Raya Shah Alam (Kesas), Terowong SMART dan Lebuh Raya Kuala Lumpur – Putrajaya (MEX.

Sistem pembayaran terbuka
Sumber Gambar: FB Alexander Nanta Linggi

Dengan penambahan ini menjadikan keseluruhannya 11 lebuh raya di seluruh negara yang akan melaksanakan sistem pembayaran terbuka itu bagi kemudahan pengguna.

Pelaksanaan sistem pembayaran terbuka dimulakan pada pertengahan September 2023 kelak. Dengan penawaran ini, ia dijangka memberikan fleksibiliti kepada pengguna lebuh raya untuk melakukan pembayaran tol di samping mengatasi masalah tidak mencukupi baki.

Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, sistem pembayaran terbuka ini akan dilaksanakan secara berfasa dan akan diperluaskan di semua lebuh raya kelak. Sejak pengumuman ini dibuat, majoriti pengguna menyambut baik dan berharap boleh menggunakannya secepat mungkin.