Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Percaya atau tidak bahawa setiap daripada anda pasti pernah merasai pengalaman terlihat kelibat hantu mahupun mendengar cerita seram dari kawan-kawan ketika berada di bangku sekolah.

Masihkah anda ingat akan kisah-kisah seram yang pernah anda lalui dan dengar? Jadi ini merupakan antara hantu yang pernah menjadi igauan anda pada waktu malam satu ketika dahulu.

1. Pontianak

pontianak harum sundal malam:vckt

Pontianak boleh dikatakan antara hantu yang terkenal dalam kalangan rakyat Malaysia dan hantu tersebut dikatakan merupakan semangat wanita yang meninggal semasa melahirkan anak dan kembali menghantui kehidupan. Roh-roh ini adalah makhluk-makhluk yang menakutkan yang muncul sebagai wanita muda yang cantik dan memikat lelaki lalu membunuh mereka dengan ngeri serta memakan organ-organ mangsa mereka.

Malah, boleh dikatakan bahawa makhluk-makhluk ini cenderung berkeliaran di sekitar tempat yang terdapat pokok-pokok untuk berteduh dan ia tertarik kepada pokok-pokok pisang.

2. Toyol

toyol:vckt

Toyol merupakan makhluk yang dikatakan berwarna hijau dan kecil. Makhluk ini merupakan semangat bayi yang mati ketika dilahirkan. Untuk pengetahuan anda, pemilik toyol harus memberi susu setiap pagi dan memberinya mainan seperti menjaga bayi yang sebenar. Kebiasaanya toyol ini akan mencuri harta benda orang lain. Mungkin anda pernah dengar petua orang dulu-dulu untuk letakkan guli dan kacang hijau di rumah jika menyimpan wang yang banyak dalam rumah.

3. Hungry ghost

hungry-ghost-festival-cover

Khabar angin mengatakan bahawa pada setiap bulan Ogos, pintu neraka dibuka dan semua roh berkeliaran di dunia kita. Sering dikatakan bahawa roh-roh ini lapar kerana mereka bergantung pada keturunan mereka untuk membakar wang atau menawarkan makanan untuk mereka dan itulah sebabnya setiap bulan Ogos kita melihat persembahan makanan di sepanjang sisi jalan kita. Ini adalah untuk menjaga semangat sehingga mereka tidak datang dan mengganggu kami kerana sesetengah roh dikatakan sering melakukan pranks pada mereka yang masih hidup.

4. Mohini

mohini:vckt

Mohini merupakan hantu wanita yang membunuh dirinya sebelum menemui cinta sejati. Adalah dipercayai bahawa Mohini akan mensasarkan lelaki yang menarik dan menggoda lelaki-lelaki ini untuk tinggal bersama mereka sehingga mangsa mati dan akhirnya mati.

5. Pocong

pocong:vckt

Hantu Pocong dikatakan sebagai roh yang berkeliaran kerana kain kafannya tidak dibuka ketika dikebumikan mengikut amalan Islam. Hantu pocong kadang-kadang memberi makanan pada darah bayi dan akan memiliki orang yang melepaskan kain kafan mereka.

Lebih menarik, Netflix bakal menayangkan filem seram Munafik 2 di aplikasinya pada 1 Mei 2019 ini. Pastinya anda yang tidak dapat menonton filem tersebut di pawagam sebelum ini dapat menontonnya tidak lama lagi.

Munafik 2 – Key Art

Untuk pengetahuan anda, filem Munafik 2 ini berjaya mengutip RM40 juta dalam masa 17 hari tayangan sahaja sekaligus menjadikan ia filem paling ditonton di Malaysia. Malah, filem tersebut juga pernah ditayangakan setiap 15 minit berikutan permintaan yang tinggi.

Tidak lama lagi anda boleh menonton filem Munafik 2 ini di Netflix bersama keluarga anda dan pastinya dapat mengeratkan lagi hubungan anda bersama keluarga anda.