Road trip atau perjalanan pulang ke kampung memang sesuatu perkara yang menyeronokkan. Tetapi kadangkala tengah seronok bersama rakan atau keluarga, tiba-tiba muncul masalah yang tak diingini. Jadi di sini kami senaraikan 5 masalah yang biasa dihadapi jika anda membuat perjalanan jauh.

1. Tayar pancit


Rasanya ini memang perkara yang biasa sangat terjadi. Walaupun tayar kereta anda baru, apa-apa sahaja boleh terjadi.

Penyelesaian: Pastikan kelengkapan menukar tayar itu cukup. Item yang paling penting adalah car jack dan semestinya tayar spare yang cukup angin. Dan kalau yang guna sports rim tu, pembuka lock nut jangan lupa. Nanti tak dapat pula nak buka tayar anda.

2. Kereta tak dapat start


Sedang anda berhenti di hentian RnR, anda ingin sambung pemanduan tetapi kereta anda tak dapat pula hidup.

Penyelesaian: Jangan panik. Mungkin hanya masalah bateri. Jadi kabel jumper kena ada dalam kereta supaya kereta lain boleh bantu untuk jump. Kalau tidak pun, boleh beli bateri di stesyen minyak PETRONAS. Bab beli membeli ini, jangan lupa guna CIMB PETRONAS Debit Mastercard untuk rebat tunai sehingga 2%. Kan jimat tu!

3. Tersangkut di road block Polis atau JPJ

Penyelesaian: Pastikan status kenderaan clear dari mana-mana saman Polis dan road tax hidup lagi. Kadang-kadang bila kereta dipinjam keluarga mahupun kawan-kawan, ada saman yang belum dijelaskan. Anda boleh check status kenderaan anda di sini.

4. Kad Touch ‘n Go tak cukup nilai

Penyelesaian: Terdapat pelbagai cara untuk top-up kad Touch ‘n Go sekarang ini. Yang paling senang, masa ambil duit, boleh top-up di ATM CIMB atau di mana-mana Kedai Mesra PETRONAS seluruh negara. Ini sangat penting sebabnya kebanyakkan plaza tol sudah tidak terima tunai.

5. Terlebih belanja dari bajet asal

Penyelesaian: Lagi jauh perjalanan, lagi banyak belanjanya; makan, minum, petrol, snek, belanja keluarga di kampung dan macam-macam lagi. Sebab itulah, penggunaan kad CIMB PETRONAS Debit Mastercard boleh meringankan beban perbelanjaan. Sekurang-kurangnya ada rebat tunai sehingga 2% untuk sebarang kategori perbelanjaan di PETRONAS. Dengan fungsi pin dan bayar, memang tidak perlu risau tentang keselamatan. Apa lagi? #Debitjer!

Bagitulah antara masalah yang kerap timbul kalau anda buat perjalanan jauh. Jadi kalau anda memang pelanggan bank CIMB, anda bolehlah ke cawangan CIMB terdekat untuk bertukar ke kad CIMB PETRONAS Debit Mastercard. Dan anda pelanggan dari bank-bank yang lain pula, sudah tiba masanya untuk anda berhijrah ke CIMB. Banyak tawaran awesome CIMB payung anda ini. Dah dapat kad CIMB PETRONAS Debit Mastercard ini nanti, singgah di PETRONAS dan #Debitjer.

By the way lihat cabaran tanpa tunai yang dilakukan oleh 2 penyampai radio ini. Enjoy!

Setiap promosi CIMB PETRONAS Debit Mastercard adalah tertakluk kepada terma dan syarat. Untuk mengetahui manfaat lain dan info lanjut berkenaan CIMB PETRONAS Debit Mastercard ini, anda boleh klik di sini. Hati-hati ketika memandu!

3 KOMEN
  • Terlebih belanja tu mmg selalu berlaku.. huhuhu.. mmg tak blh nak plan

  • Biasakan membuat checklist sebelum perjalanan jauh. Pastikan keadaan kereta air minyak dalam keadaan baik.Tapi bab soping makanan tu memang WIN !!! selalu borong kat Mesra sebab ada je promosi.

BACAAN SETERUSNYA

© 2017 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W). Dibuat dengan cinta di Damansara ❤