Nota Editor: Perkongsian ini asalnya telah dipaparkan di Facebook Page Ahmad Humaizi. Kami kongsikan semula di sini dengan izin dari penulis. Semoga bermanfaat untuk kita sama-sama renungi dan teladani.

Pernah tak, ada dalam situasi ni?

65f679966446cec9887388afc81b2a8f
HYPE
SmartHeart REFINE, Makanan Basah PREMIUM Dalam Pouch Untuk Si Comel Anda
Baca lagi →

1. Bawa mak ayah gi klinik, mak ayah bayar sendiri sebab kita pun tak mampu nak tolong bayar sedangkan dari kecil mak ayah yang bayarkan bil kita. Kadang terpaksa meminjam, ada yang sampai sekarang masih mengharapkan mak ayah yang bayar.

2. Bawa mak ayah gi pasar malam / supermarket, mak ayah bayar sendiri sedangkan dari kecil lagi mak ayah yang turuti apa yang kita nak sampai abaikan keinginan sendiri.

Mak ayah pegang paper tapi kita buat tak tahu, sebab nanti short duit belanja kita. Dulu, berguling-guling kita berontak nak juga sesuatu tu.

ibu-bapa-2

3. Nak keluar makan takut nak pelawa mak ayah sekali sebab nanti kena bayar lebih padahal dulu kita menangis-nangis nak KFC mak ayah terpaksa ikat perut waktu kerja sebab terguna duit belanja.

4. Nak balik kampung melawat mak ayah pun tak mampu sebab kos minyak, tol dan belanja di kampung. Padahal dulu nak ke mana pun mak ayah sanggup pinjam kereta, sanggup naik turun bas bawa kita berjalan.

5. Waktu balik kampung tak hulur wang belanja padahal dari sekolah mak ayah la yang bagi duit belanja.

6. Tak payah cakap bab memberi, sampai dah kahwin dah ada anak pun masih meminta pada mak ayah. Itu saya dulu. Waktu seronok, waktu senang insan pertama yang kita cari ialah pasangan kita. Rai kan bersama. Tapi waktu susah, waktu musibah insan pertama yang kita cari ialah mak ayah.

Mak ayah kita tak pernah berfikir 2 kali untuk beli atau berbuat sesuatu untuk kita walaupun dia pun takda waktu tu. Tak pernah sebut dan bagi alasan. Semuanya ditelan. Kalau cakap takut kita rasa serba salah nak minta tolong. Sedangkan kita sekarang mak ayah minta sikit, panjang berjela penerangan kita untuk itu ini.

Persoalannya BILA kita nak mampu beri balik. Bukan soal wang sikit atau banyak sebab mereka bukan mengharapkan kemewahan tapi pemberian dari insan bergelar anak walaupun sikit. Ingat, setiap kali alasan yang kita beri umur mak ayah kita makin meningkat dan mereka takda masa yang banyak untuk tunggu kita “mampu”. Dan bagi mereka yang sudah tiada mak ayah ia bukan alasan untuk kita berenti memberi pada mereka.

Renungan dan ingatan untuk terus kuat buat diri “sendiri” dan mereka yang saya sayang. Masih banyak yang harus diperbetulkan janji untuk jadi yang terbaik dan beri yang terbaik buat mereka.

BACA: Perkongsian Seorang Ibu Yang Melahirkan 5 Orang Anak Huffaz Profesional

BACA juga: Semua Ibu Bapa Harus Baca Kisah Keluarga Berbangsa India Berwawasan Ini, Sangat Berbeza

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka