Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Mulai berunding sejak 2013, projek Kuala Lumpur-Singapore High Speed Rail (HSR) yang menjanjikan kereta api pantas dengan kelajuan 320/kmh dari Kuala Lumpur ke Singapura ini pastinya dinantikan ramai.

Walau bagaimanapun, kehadiran pandemik dan kegagalan kedua-dua negara mencapai kata persetujuan antara menjadi punca rundingan ini mengambil masa yang lebih panjang.

Terbaharu, projek yang menelan kos sekitar RM75 bilion sehingga RM105 bilion ini telah disahkan terbatal sendirinya selepas kedua-dua negara gagal mencapai kata persetujuan. Perkara ini juga turut disahkan oleh Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong bersama Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi pengumuman yang dibuat pagi ini.

HSRCover

Menerusi kenyataan yang dibuat kerajaan Malaysia, pihak Malaysia mahu beberapa perubahan dibuat pada projek HSR dalam usaha untuk mengurangkan kos sempena mengharungi pandemik COVID-19.

Difahamkan pihak Malaysia juga perlu membayar pampasan sekitar RM300 juta kerana gagal meneruskan rundingan projek yang membolehkan orang ramai bergerak ke Singapura dari Kuala Lumpur dalam tempoh 90 minit sahaja.

Berdasarkan ura-ura, terdapat sumber yang mengatakan projek kereta api pantas mungkin dijalankan bagi menghubungkan Johor dengan Singapura. Walau bagaimanapun, masih rundingan antara dua pihak ini masih belum mendapat kata putus.

Tular di media sosial sebelum ini apabila CEO TH Properties dikatakan menggunakan perkataan kesat dalam mesyuarat.

Tular Guna Perkataan Kesat Dalam Mesyuarat, CEO TH Properties Mohon Maaf

‘Trending’ Di YouTube, Penonton Sebak Dan Puji Filem Pendek Ejen Ali Misi: Juang

Anda Mungkin Suka