Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Nota Editor: Perkongsian ini adalah daripada Arif Afifi Mohamad Sukri seorang mahasiswa lulusan Jurusan Tafsir Hadis Di Jambi, Indonesia. Semoga ia bermanfaat untuk anda dalam meniti kehidupan di bumi yang semakin usang ini.

cara-hafal-surah-al-kahfi-1

Menghampiri penghujung zaman, banyak tanda kiamat yang sudah dan sedang berlaku. Namun begitu Allah tidak membiarkan hambanya begitu saja. Malahan bacaan 10 ayat pertama surah Al Kahfi amat digalakkan agar kita terpelihara daripada segala fitnah dajal.

Berikut cara yang boleh dilakukan agar dapat hafal surah Al Kahfi dengan lebih mudah.

1. Niat jelas – kita baca dan hafal surah ni kerana Allah agar terpelihara dari fitnah dajal.

2. Jangan mulakan dengan menghafal, tetapi mulakanlah dengan membaca terlebih dahulu. Baca dengan tajwid yang betul, lama kelamaan akan memudahkan hafalan.

3. Cuba lazimi surah itu setiap ketika. Terutama pada malam jumaat untuk baca al-Kahfi. Bila bibir selalu sebut perkataan-perkataan dalam tu, ia akan memudahkan.

4. Dengarkan rakaman sebelum tidur, ke tempat kerja, atau masa lapang. Dan perlahan-lahan cuba ikut.

Baca: Suami Nekad Belajar Baca Al-Quran Meskipun Sudah Berusia. Kini Hidup Lebih Indah

cara-hafal-surah-al-kahfi-3

5. Mulakan hafalan dari lembar by word. Ulang satu ayat ke satu ayat kurang-kurang 20 kali. Cuba ingatkan ayat-ayat tersebut.

6. Bila lancar ayat pertama, pindah ke ayat kedua. Kemudian ulang balik ayat pertama hingga ke dua. Begitulah seterusnya.

7. Cari suasana yang membantu. Target sehari 15 minit sudah cukup untuk mengulang. Tak perlu lama-lama. Selepas solat maghrib misalnya. Cuba hold, pause apa sahaja program masa tu selama 15 minit, demi bagi kesempatan pada hafalan kita.

Biar sekejap masa diambil, asalkan berkualiti dan kita fokus.

Baca lagi: Guru Ini Perlu Mengajar Seorang Anak Autisma. Apa Yang Dia Temui Selepas Itu Speechless

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram