Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Indonesia mencatatkan angka kematian yang ke-19 semalam disebabkan COVID-19. Angka ini menjadikan Indonesia sebagai negara tertinggi kematian melepasi Filipina.

Walaupun angka makin menebal, tetapi sikap degil manusia tidak dapat diubah. Semalam dilaporkan ribuan tabligh dari seluruh Asia akan berhimpun di Indonesia hari ini bagi menghadiri Ijtima Dunia 2020 yang berlangsung di Gowa, wilayah Sulawesi Selatan anjuran Tabligh Jama’at.

Himpunan ini hadir ditengah-tengah situasi bahaya, tanpa menghiraukan kebimbangan penularan wabak COVID-19 di acara tersebut.

Terbaharu, melalui satu kenyataan yang dibuat oleh Gabenor Sulawesi Selatan dan Bupati Gowa, Nurdin Abdullah menyatakan bahawa acara ini akhirnya dibatalkan setelah mencapai kata sepakat dengan penganjur, lapor Makassar Terkini.

Beliau juga menyatakan bahawa semua acara yang dijadualkan berlangsung di sekitar Makassar telah dibatal atau ditunda bagi menghalang penyebaran wabak COVID-19.

Sementara itu, wakil kerajaan di Gowa, Adnan Purichta Ichsan Yasin Limpo mengaku bersyukur akhirnya acara Ijtima dunia ditunda dan dibatalkan pelaksanaannya.

“Alhamdulillah, akhirnya sepakat Ijtima dunia ditunda/dibatalkan pelaksanaannya. Tidak henti-henti kami melakukan komunikasi dan kordinasi dengan pihak penganjur ini,” Katanya.

Kerajaan Indonesia juga sepakat untuk meletakkan semua peserta dalam tempoh kuarantin sebelum menghantar jemaah ini pulang ke negara masing-masing.

Ketua polis wilayah sebelum ini mengesahkan telah memberi amaran kepada kumpulan ini untuk membatalkan hasrat mereka, namun tidak dihiraukan oleh pihak penganjur.

Dalam satu kenyataan yang dibuat oleh Mustari Bahranuddin, salah seorang penganjur, beliau menyatakan bahawa mereka tidak takut dengan wabak COVID-19.

“Kami lebih takutkan ALLAH. Naluri manusia lebih takutkan penyakit dan kematian,” Katanya seperti yang dipetik di Sinar Harian.

Terdahulu situasi sama terjadi di Malaysia dengan kira-kira 16,000 jemaah tabligh berhimpun di antara 27 Februari hingga 1 Mac lalu. Akibat daripada itu, lebih 500 mangsa COVID-19 di Malaysia datang daripada himpunan yang berlaku di Masjid Sri Petaling tersebut.

Untuk bacaan lanjut mengenai COVID-19, klik pautan di bawah.

Netizen ‘Luah Perasaan’ Tentang Perniagaan Mereka Yang Terkesan Kerana COVID-19

PM Rayu Rakyat Malaysia ‘Stay At Home’ Untuk Putuskan Rangkaian COVID-19

Anti-Vaksin Tuduh Doktor Menipu, Tidak Percaya Vaksin Mampu Ubati COVID-19