Saya pernah terbaca tentang fenomena melatah ini yang dikatakan hanya ada pada orang Melayu sahaja.

Tetapi adakah ia begitu? Sebab dikhabarkan bangsa lain juga mempunyai sindrom terkejut ini.

BeFunky-collage (93)
HYPE
Tahan Lebih Daripada 3 Tahun, Huawei MateBook 14 Ini Akan Mengubah Hidup Anda
Baca lagi →

Melatah dikatakan unik dalam masyarakat Melayu dan dikatakan sebagai sindrom berkaitan budaya – Culture-Bound Syndrome (CBS).  CBS mempunyai banyak cabang dan dalam masyarakat Melayu juga terdapat beberapa cabang yang lain. Selain melatah, contoh CBS yang lain ialah mengamuk.

Melatah ini sebenarnya berbeza dengan kaum yang lain walaupun ia berkenaan reaksi yang sama.

Contohnya sindrom Jumping Frenchmen of Maine yang ada di sekitar utara Amerika Syarikat. Ia adalah satu tindak balas yang luar biasa akibat sesuatu kejutan. Boleh tonton filem pendek ini untuk faham sindrom ini ;

Orang Ainu di Jepun juga mempunyai sindrom yang sama, dipanggil imu dan di Filipina dipanggil silok.

Semua ini dipanggil startle disorder (sindrom kejut) atau hypereksplexia. Sindrom ini biasanya diturunkan secara turun temurun dan ada pada genetik.

Catatan awal tentang latah ini dicatatkan oleh JR Logan, seorang peguam Inggeris ketika beliau dari Melaka mahu ke Naning pada 1849. Beliau mengkaji tentang melatah dan mendapati wanita Melayu lebih ramai yang mempunyai sindrom ini berbanding lelaki dan pada mulanya ia dianggap ‘rosak saraf’.

Gabenor Frank Swattenham juga mengkaji tentang melatah. Antaranya di dalam buku tulisannya Malay Sketches pada 1895 menceritakan pengalamannya melihat pegawai polis yang melatah akibat gurauan dari teman sekerja.

EJPg_RCUwAAHmHQ

Dalam Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (DSM), ia diletakkan dalam kategori DSM-IV. Antara sindromnya ialah echopraxia (mengulang balik kata orang tanpa terkawal), echolalia (mengulang-ulang sesuatu kata tanpa terkawal) dan terikut arahan orang tanpa terkawal.

Jadi kalau ada kawan yang melatah, janganlah selalu mengusik dia atau buat kejutan pada dia. Kesian, sebab bila melatah ni, orang itu tak boleh kawal badan dia. Kita yang tengok mungkin akan gelak, tapi yang kena itu mungkin penat.

Gurauan boleh terjadi dalam pelbagai bentuk. Klik pautan di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

Boost ‘Bergurau’ Buat Nasi Lemak Smoothie

Pelancong Rusia Dikecam Kerana Gurauan Cuci Punggung Dengan ‘Air Suci’ Di Bali

Artikel di atas disumbangkan oleh Pop Pelangi. Beliau adalah peminat sejarah, masakan dan muzik. Konservatif dan cintakan budaya.. Boleh ikuti beliau di sini. Pautan artikel asal.

Anda Mungkin Suka