Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

adidas baru-baru ini telah memenangi saman terhadap syarikat kasut dari Belgium, Shoe Branding di mahkamah Kesatuan Eropah. Pada tahun 2009 dan 2011, Shoe Branding memfailkan permohonan bagi pendaftaran dua tanda cap dagangan iaitu satu pada kasut dan satu lagi pada keselamatan kasut.

Setelah disemak, adidas menentang pemfailan kasut jenama Belgium itu menyatakan dua jalur selari Kasut Branding tersebut telah mencabul reka bentuk ikonik tiga jalur itu. Pada tahun 2015 dan 2016, Pejabat Harta Intelek Kesatuan Eropah menolak penandatanganan tanda cap dagangan dari Shoe Branding Europe dalam dua keputusan berasingan. Shoe Branding membuat rayuan kes ini ke Mahkamah Agung EU, yang merupakan mahkamah kedua tertinggi di Eropah.

Minggu lalu, mahkamah Agung EU memutuskan untuk memihak kepada adidas, menyekat kedua-dua cap dagangan untuk dua jalur selari yang difailkan oleh syarikat Belgium berkenaan.

Dalam siaran berita, mahkamah mendapati Shoe Branding tidak menunjukkan sebab yang munasabah untuk menggunakan reka bentuk yang dipohon serta ‘cuba mengaut keuntungan yang tidak adil daripada jenama adidas’.

adidas-essentials-3-stripes-crew-french-terry

Anda Mungkin Suka