Nota Editor : Artikel ini asalnya diterbitkan di blog Kisah Tatie, sebuah blog tentang lifestyle oleh seorang blogger sepenuh masa, Izzati. Beliau banyak menulis tentang travel dalam dan luar negara. Cuti sekolah tak lama lagi, semoga perkongsian ini membantu jika anda bercuti ke Langkawi.

bercuti-langkawi-20

Thumbnail-5-630×378
HYPE
‘Pak Abu’ Turun Padang Untuk Menasihati Orang Ramai ‘Stay At Home’
Baca lagi →

Setiap kali pulang dari Langkawi, mesti hati jadi sayu. Sobsss … *drama queen sangat ahkak ko ni.. haha*. Tapi betul. aku tak pernah rasa bosan untuk ke sini. My favourite place to chillax with friends and family. Kot-kot ada yang nak pergi bercuti dengan family tu, bolehlah ke sini. For me, ini antara destinasi percutian family yang best di Malaysia.

Baik dari segi makan, pantai, duty free shopping hinggalah sejarah lagenda Mahsuri di pulau ini. Antara tempat-tempat menarik di Langkawi yang boleh korang pergi seperti Makam Mahsuri, Beras Terbakar, Pantai Tengkorak, Laksamana Cheng Ho Cruise dan macam-macam lagi.

And, the best way to explore this island adalah dengan sewa kereta. Tak mahal pun sewa kereta kat Pulau Langkawi ni. Kena pandai deal, tapi kalau pergi time peak time, segalanya jadi MAHAL.

Aktiviti menarik yang boleh dilakukan kat Langkawi? Nahhh, 23 aktiviti ahkak kawww listkan berdasarkan pengalaman sendiri. Ada tarikan terbaru di Langkawi ni dan ada yang dah lama kat Langkawi ni. Yang lain sila-sila tambah di ruang komen jika rajin. Haks!!

1) Parasailing di Pantai Tanjung Rhu Langkawi

bercuti-langkawi-1

Rugi hang pa tak cuba parasailing kat sini. Ada dua lokasi, satu di Pantai Cenang, satu lagi di Pantai Tanjung Rhu. Tapi nak view lagi cantik, pergilah parasailing di Pantai Tanjung Rhu.

2) Berbasikal ‘tua’ di sekitar Padang Matsirat

bercuti-langkawi-2

Feeling-feeling hidup di zaman dulu-dulu dengan sewa basikal tua di Kampung Bohor Cempedak sambil layan bunyi kapal terbang dari airport, pemandangan kampung dan macam-macam lagi.

3) Sewa helicopter dan pusing di sekitar pulau

bercuti-langkawi-3

Dengan wang sebanyak RM550, korang boleh sewa satu helicopter selama 5 minit dan melihat panorama dari udara. Satu helicopter boleh muat 4 orang, 1 pilot dan 3 orang passengers.

4) Menikmati lauk pauk kampung di Laman Padi

bercuti-langkawi-4

Terliurnya tengok gambar kat bawah ni. Teringat pula kelazatannya. Lagi bertambah selera aku ‘membedal’ makanan-makanan ni bila duduk bertentangan dengan padi di Laman Padi ni. Tempat ni cantik sangat. Kalau tak nak makan, nak jenjalan saje pun boleh. Suka hati korang

5) Mencuba aktiviti lasak di Skytrex Langkawi

bercuti-langkawi-5

Skytrex Langkawi ni lagi mencabar dari Shah Alam sebab ia dibina di kawasan berbukit bukau. Soon, ada flying fox terpanjang di dunia. Cubalah jika berani.

6) Seafood galore di restoran-restoran seafood

bercuti-langkawi-6

Datang Langkawi tak sah kalau tak nikmati seafood kat sini. Banyak restoran-restoran yang menyajikan seafood-seafood segar dengan harga yang sangat berpatutan.

7) Lunch sambil melihat keindahan pulau di atas Blue Dolphin

bercuti-langkawi-7

Kot-kot ada duit banyak, tapi tatau nak spend macamana, sewalah Blue Dolphin. 4 jam untuk RM20,000. Dah naik nanti, uploadlah kat instagram dan jangan lupa hashtag #RKOM. Nak tau apa tu RKOM, pergila search kat Instagram sekarang. Huahuahua.

8) Menaiki cable car ke Gunung Mat Cincang

bercuti-langkawi-8

Pssst, ada benda baru kat sini iaitu Crystal Glass Cable Car!! Woot, woot!! Kalau rasa diri tu tak gayat dan nak naik sesuatu yang lebih mencabar, naiklah crystal glass cable car kat Langkawi ni. Memang togel habis!! Harga?? RM85 untuk seorang. Tu kalau naik crystal glass cable car. Tapi rasanya lagi murah jika bawa mykad.

9) Mencuba sukan lasak ATV di Oriental Village

bercuti-langkawi-9

Lasak sangat ke korang ni? Meh try ATV offroad kat sini. Aku naik pun kejap-kejap tersasar masuk semak. Hahaha. Ada tu yang siap menyumpah-nyumpah taknak naik lagi. Tapi best, sebab aktiviti ni lain dari yang lain. Takkan nak feeling cantik sepanjang masa je? Bosannya. Sesekali biarlah lumpur tercalit di wajah anda. Barulah sado!! Hahahaha.

10) ‘Be creative’ di Muzium 3D Langkawi

bercuti-langkawi-10

Muzium 3D Art in Paradise ini adalah yang kedua terbesar di dunia dan baru je dibuka bulan lepas. Muzium yang berharga RM17juta ini mempunyai lebih 200 gambar 3D. Make sure korang bergambar se-kreatif mungkin. Hehe.

11) Romantic lunch di The Cliff Pantai Cenang

bercuti-langkawi-11

Dalam mood honeymoon? Jom lunch dengan mood romantik di The Cliff Pantai Cenang. Sambil saksikan kemeriahan Pantai Cenang yang sentiasa dipenuhi dengan Mat Salleh dan pemandangan cantik Pulau Kentut Besar dan Pulau Kentut Kecil. Lawak tak nama pulau ni? Hahaha. Tapi memang ada. Tak percaya? Tanya encik google. Hahaha.

12) Mandi-manda di Jacuzzi Ayer Hangat Village

bercuti-langkawi-12

Berbeza betul kunjungan kali ini dengan kunjungan beberapa tahun lepas. Beberapa tahun lepas, aku datang, tempat ni macam biasa je. Takde benda yang menarik, setakat kolam air panas biasa. Tapi kini dah di upgrade dan macam-macam ada. Antara yang terbaru adalah kolam jacuzzi. Bagi yang berhijab, jangan risau. Jacuzzi ni berada di tempat tertutup. ;)

13) Berhibur di 6D Cinemotion

bercuti-langkawi-13

6D Cinemotion ni terletak bersebelahan dengan pintu masuk kabel car Langkawi. Antara tarikan terbaru di sini, lebih canggih dan lebih menyeronokkan.

14) Ber-Revo di Oriental Village

bercuti-langkawi-14

Imbangi badan korang di atas revo ini. Kot-kot nak explore kawasan Oriental Village Langkawi ni tapi malas giler nak jalan, bolehlah sewa revo ni. Hahaha.

15) Shop til drop di Duty Free Langkawi

bercuti-langkawi-15

Makcik-makcik sekalian, kalau datang Langkawi mohon jangan pengsan ye. Bawa-bawa istigfar bila masuk kedai duty free ni. Ye, ye saya tahu barang seperti pinggan mangkuk, tefal dan lain-lain lagi murah. Tapi mohon survey dulu di dua tiga kedai supaya tak pengsan bila tengok kedai satu lagi lebih murah dari kedai yang makcik pergi tadi. Hahaha.

16) BBQ sunset dinner & mandi di Salt Water Jacuzzi Net

bercuti-langkawi-17

Nak tengok sunset dalam situasi yang berbeza kat Langkawi ni? Naiklah Tropical Charters Cruise. Sambil lihat sunset sambil makan bbq. Sebelum makan, kita lompat dan mandi dulu di Salt Water Jacuzzi Net. Meriah tau naik Tropical Charters ni. Dahlah makan sampai kenyang, nak minum air sampai muntah pun takpe. Sebab free flow!

17) Berkayak di Sungai Kubang Badak

bercuti-langkawi-18

Laut kita dah pergi, sekarang pergi tengok sungai pula. Nak mengembara di sekitar sungai, tak syokla kalau naik bot kan. Sebaliknya kita berkayak. At the same time, bolehlah bina muscle sekali. Hahaha. Sungai Kubang Badak ni bersih sangat. Korang bukan berkayak sorang-sorang tau. Ada orang yang teman korang. Kengkadang boleh tengok orang siam naik bot. Pakcik ni cakap, kalau naik bot adalah 3-4 jam nak sampai sempadan siam.

18) Minum petang di Laksa Power Tepi Airport

bercuti-langkawi-19

My favourite laksa, Laksa Power. Sedap sangat!! Tapi make sure makan di gerai yang betul sebab tetiba banyak pula lori-lori jual laksa kat tepi airport. Semua nak mengaku paling sedap tapi hakikatnya ada satu je yang sedap kat situ. Hahaha.

19) Mandi di Tasik Dayang Bunting

bercuti-langkawi-20

Tasik Dayang Bunting ni mempunyai cerita dan mitos yang tersendiri. Disebabkan itu ramai yang berpusu-pusu untuk mandi kat sini.

20) Bergambar kenangan di Dataran Lang

bercuti-langkawi-21

Hey, korang .. yang datang Langkawi for the first time. Mohon amek gambar kat Dataran Lang ni. Kira wajiblah ada gambar kat sini. Helang tu memang stay sini forever dari zaman aku hingusan mula mengerti apa tu ABC sampailah dah besar panjang pun helang ni masih setia di Dataran Lang. Haha.

21) Borong gamat

bercuti-langkawi-22

“Apa nak beli kat Langkawi ni eh? Coklat dah beli, kain batik dah beli, pinggan dan tefal dah beli. Duit ada banyak lagi ni,” – rintihan seorang makcik kayo duit berkepuk-kepuk dalam wallet kat aku.

Makcik, jom borong gamat. Nak borong satu kedai pun takpe. Sebab gamat kat Langkawi ni fresh. Selain gamat, ada juga minyak-minyak urut lain. Semuanya murah. Beli makcik jangan tak beli.

22) Island hopping

bercuti-langkawi-23

Island hopping di Langkawi actually merangkumi Tasik Dayang Bunting sekali. Tapi kalau nak pergi tasik tu je pun boleh. Takde masalah. Tapi kalau nak lebih feel dan lebih seronok, pergilah island hopping kat sini. Memang best!

23) Snorkeling di Pulau Payar

bercuti-langkawi-24

Walaupun keadaan pulau ni makin lama makin merosot, tapi aku tetap suka Pulau Payar. Sebabnya ini adalah pulau pertama aku pergi snorkeling masa zaman hingusan dulu. Legend tu! Hahaha.

Cukuplah 23 aktiviti di Langkawi. Nak pilih hotel bajet di Langkawi boleh jenguk-jenguk kat sini. Maaf kalau ter-merepek. Hahaha. Kot-kot ada yang nak menambah apa lagi yang best, bolehlah tulis di ruang komen. Jangan malu-malu ok? :)

LIKE Facebook The Vocket disini

Anda Mungkin Suka