Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Sebuah keputusan yang berani dan drastik daripada Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) baru-baru ini apabila beliau mengumumkan Indonesia secara rasmi telah menarik balik pembuatan alkohol daripada senarai pelaburan berpotensi negara.

Difahamkan langkah yang dibuat melihatkan kepada majoriti rakyat negara tersebut yang terdiri daripada umat Islam serta bantahan daripada kumpulan berkenaan.

Dimaklumkan sebelum ini menerusi Perundangan Mewujudkan Pekerjaan 2020 atau Perpres no. 10/2021, Indonesia telah membuka pelaburan industri pembuatan alkohol di republik itu.

HYPE
Ini ‘Rahsia’ Pengasas Tudung Dari Kelantan Raih Keuntungan RM10,000 Dalam 2 Minggu
Baca lagi →
2020_02_13_86551_1581562632._large
Sumber: the jakarta post

Tindakan itu membuka kembali pelaburan tempatan dan luar negara dalam industri itu terutama di Bali, Papua, Nusa Tenggara Barat dan Sulawesi, yang sebelum ini adalah sektor tertutup. Walau bagaimanapun, pembukaan pelaburan industri pembuatan alkohol dikatakan telah mencemarkan imej Indonesia di mata dunia Islam.

Sehubungan dengan itu, Jokowi pada sebuah sidang media semalam memaklumkan untuk memansuhkan keputusan yang dibuat selepas meneriam maklum balas ulama, Majlis Ulama Indonesia (MUI), Nahdlatul Ulama (NU), Muhammadiyah dan beberapa pertubuhan lagi.

Keputusan yang dibuat bukan sahaja diraikan umat Islam di Indonesia, malah turut menerima pujian daripada negara-negara Islam yang lain.

Selain itu, polis Indonesia dilaporkan telah memilih Tesla Model 3 dan Hyundai Kona Electric sebagai kenderaan rasmi.

Polis Indonesia Pilih Tesla Model 3 Dan Hyundai Kona Electric Jadi Kenderaan Rasmi

Tesla Mahu Bangunkan ‘Power Bank’ 100MW Gergasi Di Indonesia