Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim diminta untuk bekerjasama dengan rakan sejawatannya di Thailand secepat mungkin untuk menyelesaikan konflik di selatan negara itu, kata penyelidik dan wartawan veteran Thailand mengenai hal ehwal serantau.

Artikel Berkaitan:

Kavi Chongkittavorn, dalam satu temubual untuk perkhidmatan penyiaran awam Thailand, berkata sehingga hari ini tiada kemajuan dalam usaha untuk menamatkan penderitaan orang awam yang tinggal di tiga wilayah paling selatan sejak sedekad lalu, lapor Bernama.

Wilayah selatan Thailand di Pattani yang bersempadan dengan Malaysia mempunyai sebahagian besar penduduk Melayu-Islam. Wilayah ini telah mengalami situasi pemberontakan selama beberapa dekad yang telah membawa keganasan.

Chongkittavorn berkata kedua-dua pihak tidak menunjukkan niat dan komitmen mereka untuk mencapai perjanjian damai yang akan membawa kepada kemakmuran di sempadan tersebut.

“Masa itu sekarang,” tulisnya. “Buat pertama kali, Malaysia mempunyai pemimpin yang mempunyai pandangan sejagat dan terkenal dalam kalangan masyarakat antarabangsa. Diharapkan kepimpinan Anwar akan mengukuhkan lagi profil Asia.”

Chongkittavorn berkata ujian awal Anwar adalah untuk mewujudkan kepercayaan dan keyakinan di kalangan elit Malaysia yang ditadbir oleh ahli politik dan ahli perniagaan.

“Halangan kedua adalah sama penting. Anwar mesti memenangi hati dan fikiran orang ramai, termasuk orang Melayu konservatif, antara lain. Mereka akan menjadi kumpulan penting,” katanya.

Chongkittavorn berkata Anwar harus menjadi magnet negara dalam menjana imej Malaysia yang lebih positif yang akan meningkatkan keyakinan pelaburan dan perniagaan. “Barat akan gembira dengan kerajaan baharu di Kuala Lumpur dan Putrajaya,” tambahnya.

Chongkittavorn ialah felo kanan di Institut Keselamatan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Chulalongkorn. Beliau telah menjadi wartawan selama lebih tiga dekad dan menyumbangkan pendapat untuk media Thailand.