Nota Editor : Tips ini asalnya telah dikongsikan di satu fb group oleh Haqim Zolkefli. Kami kongsikan semula di sini denga izin dari penulis asal. Semoga tips ini dapat membantu anda berjimat sambil travel.

haqem-zolkifli-2

Digi Cover
HYPE
Kerana Projek FOOTBRAILLE, OKU Penglihatan Kini Boleh ‘Tonton’ Perlawanan Bola Sepak
Baca lagi →

Assalamualaikum dan Hello. Lately ada banyak terlihat post bertanyakan hal macam mana nak cek sekiranya Airlines ada buat ticket promo, atau macam mana nak buat semakan cheap flight tickets.

So, kali ni saya nak berkongsi berkaitan smartphone apps yang saya gunakan untuk membantu dalam research hal2 berkaitan:

1. Skyscanner/ Wego / Kayak

sky-scanner

Apps ini boleh membantu untuk membuat semakan flight ticket pada sebarang tarikh dalam tempoh setahun dari tarikh semakan. Antara infos yang provided oleh Skyscanner adalah harga tiket, number of stops (transit), tarikh, waktu flight, dan flight route.

Semakan boleh dibuat dari mana2 airport (from) ke mana-mana airport (to). Sekiranya nak semak kalau fly dari Changi Airport mungkin lebih murah dari fly dari KLIA2 contohnya, apps ini sedia membantu.

Apps yang berlainan akan beri result yang berlainan. Advisable for you, untuk multiple checking through various apps untuk dapatkan the best price. Contohnya, bila saya semak guna Kayak, slightly mahal dari Skyscanner for unknown reason. So I will proceed with the price offered from Skyscanner.

2. Booking.com / Agoda / AirBnb

air-bnb

Apps ini membantu memberi info lengkap berkaitan sebarang penginapan di destinasi yang dipilih. Antara info yang dikongsi adalah harga, lokasi, customer review, dan gambar bilik/ hostel.

Carian boleh disusun mengikut customers rating atau harga murah-mahal. I used this app solely to book a hostel back when I travelled to Korea. 4d3n hanya spent total RM140 untuk 2 hostels yang berlainan, di dua bandar berlainan; Busan dan Seoul. Untuk Booking.com, hanya gunakan debit/ credit card tanpa ada amaun yang akan ditolak.

Bila dah sampai hostel nanti, bayar cash to the counter. Maksudnya, booking boleh cancel tanpa sebarang caj (T&C applied.)

3. XE.com

XE-com

Untuk buat semakan tukaran matawang asing. Harga adalah mengikut pasaran semasa, so sedikit berbeza dengan money changer sebab hal-hal applied profit.

4. Tripadvisor

trip-advisor-2

One of my most favorite app. Membantu berkaitan destinasi yang ingin dituju.

This is a rating-based app dimana ia akan memberi rating (provided by users/ travelers) untuk penginapan, tourist spots, food attractions, and lots of other things. Users juga boleh berbincang dan meninggalkan comments di mana-mana post dan readers boleh peroleh additional infos dari comments yang ditinggalkan. And for the past few months, Tripadvisor pun boleh digunakan untuk semakan flights. A very helpful app!

5. Wikitravel / Tourdus

wikitravel

Melalui apps ini, users boleh dapatkan info berkaitan how to reach there, do’s and dont’s, estimated transportation costs dan banyak lagi. Sangat membantu dalam membina itinerary.

6. Rome2Rio

rome2rio

Apps ini membantu dari dua sudut utama, iaitu semakan route yang terbaik untuk ke satu-satu lokasi, dan cost estimation berkaitan transportation. Contohnya, sekiranya user ingin ke Srinagar, India, just type in
From: Kuala Lumpur
To : Srinagar.
Apps ini akan list down all possible routes to reach Srinagar. Easy as pie.

7. Google Maps

google-maps-app

Satu apps yang tak asing bagi pengguna internet. Boleh gunakan apps ini untuk determine jarak & preferred types of transport untuk bergerak dari point A to point B di mana-mana lokasi anda berada ketika itu.

Again, saya gunakan apps ini di Korea dan cool enough, melalui apps ini saya dapat maklumat berkaitan of how to commute dari hostel ke lokasi yang saya ingin pergi, with a minimum cost, with types of transportations available. Either by train, flight, walking, by bus, or by cab.

Apps ini juga akan memaklumkan ETA according to which mode of transportation chosen. Kalau nak senang, search awal-awal kat Malaysia, then print screen/ print out atas kertas dan bawa ketika travel. Lagi memudahkan kalau tak ada connection.

8. Airasia/ Qatar/ MAS dan mobile apps Airlines yang lain

mas-apps

In a more traditional/ basic way, kalau nak tahu harga promo sekiranya ada, adalah dengan register for the mailing list for all of them Airlines dan rajin-rajin cek websites/ apps.

9. Last but not least, yet the most important of them all…..GOOGLE – You know what this is. Tak payah explanation :))

google-android-mobile-phone

BACA : Apps Genius Dari Google

Ps: Paling membantu sebenarnya adalah pengalaman rakan-rakan traveler yang pernah physically pergi ke lokasi yang kamu ingin lawat. But it won’t hurt to get a brief picture of what you gonna experience, by first to go and do your research first, lepas tu discuss your findings dengan rakan-rakan. This is what we called “constructive research method”.

I hope this post will help in any ways possible. Sebab, through these apps, they helped a lot in my previous research activities.

Oh ya, semua apps ini adalah free of charge. Well then, happy traveling!

Like page Facebook The Vocket disini

Anda Mungkin Suka