Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kes tuntutan paten yang dikenakan oleh Apple Inc. terhadap Samsung Electronic Co. yang berlanjutan sehingga 7 tahun kini berkahir apabila kemenangan berpihak pada Apple.

Kini Samsung perlu membayar sebanyak USD539 juta (RM2.14 billion) setelah lima hari perbicaraan untuk menentukan penghujung kes ini. Isu bermula sejak tahun 2011 lagi apabila Samsung didakwa menciplak ciri telefon pintar dan tablet dari Apple Inc.

Diffrence

Menurut tuntutan tersebut, Samsung menciplak reka bentuk telefon pintar Apple yang bercirikan sudut melengkung, rim depan telefon bimbit dan hamparan grid pada home telefon bimbit tersebut. Pada mulanya pihak Apple hanya mengemukakan tuntutan sebanyak $2.5 billion tetapi dikurangkan menjadi $1 billion sahaja ketika itu.

Kes berlanjutan sehingga baru-baru ini iaitu atas tuntutan slide-to-unlock yang akhirnya memeberi kemenangan kepada Apple yang berjumlah kira-kira $120 juta. Mungkin selepas ini wujud lagi rantaian kes yang bakal memberi kemenangan yang lebih besar antara dua syarikat ini.

Anda Mungkin Suka