Empat belas tahun berlalu, nampaknya kes pembunuhan warga Mongolia iaitu Altantuya Shaariibuu masih lagi menjadi topik hangat dan kontroversi sehingga kini.

Terbaharu, syarikat Astro telah disaman oleh Komunikasi dan Multimedia kerana pernah menayangkan dokumentari 101 East investigates yang dikeluarkan Al-Jazeera melibatkan pembunuhan Altantuya Shaariibuu pada tahun September 2015.

BeFunky-collage (93)
HYPE
Tahan Lebih Daripada 3 Tahun, Huawei MateBook 14 Ini Akan Mengubah Hidup Anda
Baca lagi →
_methode_times_prodmigration_web_bin_e4a4ba04-27b6-3337-b84f-1dcffa7856bc

Sumber: the times

Berdasarkan laporan, saman yang dikenakan berikutan kesalahan melanggar undang-undang di bawah seksyen 211 melibatkan komunikasi dan multimedia 1998 menayangkan program yang berunsur negatif melibatkan isu sensitif.

Difahamkan syarikat Astro telah disaman RM1,000 setiap kali tayangan dibuat serta bakal dikenakan RM4,000 selepas menayangnya sebanyak empat kali.

Selain itu, pihak Finas turut mengesahkan Al-Jazeera tidak menerima sebarang kelulusan untuk menjayakan dokumentari terbaru mereka berkaitan Malaysia sempena COVID-19 iaitu Locked Up in Malaysia’s Lockdown.

Tular pada minggu ini apabila mural melibatkan pemimpin negara di shah alam diconteng oleh pihak bertanggungjawab. Klik pautan di bawah untuk maklumat lanjut.

‘Ingatkan Lelaki’-Dua Wanita Ini Didakwa Suspek Kes Conteng Mural Pemimpin Negara

Mural Pemimpin Negara Di Shah Alam Diconteng, Kini Ditutup Buat Tatapan Umum

 

Anda Mungkin Suka