Axiata Digital Innovation Fund (ADIF), dana modal teroka korporat perkhidmatan terbesar di Malaysia, akan melabur sebanyak RM12.5 juta dalam enam syarikat teknologi milik Malaysia.

Ketua Pegawai Korporat Kumpulan Axiata Group Bhd, Mohamad Idham Nawawi, berkata pelaburan itu akan dapat membantu mengembangkan perniagaan dan produk mereka untuk menjadi peneraju serantau dalam pasaran perkhidmatan digital.

our_business_resize
HYPE
TNB Fokus Bantu 7.6 Juta Pelanggan Dengan Bantuan Prihatin Elektrik
Baca lagi →

“Kami berada di kedudukan terbaik untuk membantu syarikat-syarikat ini berkembang lebih pantas dan lebih besar dengan menyediakan bukan hanya pembiayaan, tetapi juga kepakaran industri dan akses pasaran kepada 260 juta pelanggan Axiata di seluruh Asia,” katanya pada taklimat media di sini, hari ini.

Daripada 160 syarikat yang disaring, ADIF memilih Maideasy, Tripfez, Easyparcel, Easyuni, SPOT News dan Supahands untuk menerima dana itu, katanya.

“Syarikat-syarikat itu adalah daripada sektor pelancongan, perkhidmatan, logistik dan media,” katanya. ADIF, yang dilancarkan pada November 2014, adalah kerjasama antara Axiata dan Malaysia Venture Capital Management Bhd (MAVCAP), bagi menyokong objektif kerajaan untuk meningkatkan keupayaan syarikat teknologi tempatan.

Dana itu yang diuruskan oleh Intres Capital Partners Sdn Bhd, anak syarikat MAVCAP, mempunyai komitmen RM100 juta.

Setakat ini, ia memiliki RM70 juta dan masih sedang mencari pelabur berpotensi untuk melabur bagi baki selebihnya.

Sementara itu, Kamarul Nizam Kassim, rakan kongsi dalam Intres Capital Partner berkata, dana itu juga akan memantau prestasi syarikat bagi tempoh 12-18 bulan.

Beliau berkata, pusingan pertama pelaburan ini bukan yang terakhir.

“Ia akan bergantung kepada kemajuan syarikat dan sekiranya terdapat keperluan bagi pelaburan seterusnya, ia mungkin dilakukan,” katanya. Kamarul Nizam berkata, dana itu juga akan membantu merangsang inovasi dan menyumbang ke arah memupuk ekosistem yang dinamik bagi industri modal teroka.

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka