Kita tahu Saiful Nang sering kali memberitahu, perniagaan yang beliau lakukan sekarang adalah perniagaan untuk membantu asnaf miskin dan anak yatim.

Bagaimana sebenarnnya perniagaan ini run modal dan mendapatkan keuntungan. Bagaimana pula dengan pembayaran gaji para pekerja?

za4g0030au-lenovo-tab-m10-hd-10-1-inch-tablet
HYPE
Lenovo Tab M10 HD, Pilihan Berbaloi Memenuhi Keperluan Anda Dengan Harga RM725
Baca lagi →

Ada orang beritahu tentang fitnah yang mengatakan Saiful Nang menjadikan Rumah Kebajikan sebagai perniagaan utama. Sebenarnya beliau menjalankan perniagaan biasa di mana keuntungnya 100% diberi kepada kebajikan.

Mat saleh panggil model ini sebagai ‘Social Enterprise’. Ini beberapa model yang ditulis oleh Saiful Nang dalam bukunya Mat Jenin Sebenarnya Hero, terbitan Puteh Press.

A. Kutipan 100% – Untuk kebajikan
B. Untung 100% – Untuk kebajikan
C. Untung 100% – Untuk kebajikan tetapi sebahagian dilaburkan semula

Model A

Tidak sustainable kerana perlukan modal dan seluruh pendapatan diberi untuk kebajikan. Biasanya cara begini, sekali buat terus berhenti kecuali orang yang sangat-sangat kaya buat.

Model B

Setelah ditolak modal, kos produk, kos operasi, dan pelbagai lagi kos dan setelah dibayar cukai, barulah diserahkan kepada kebajikan 100%.

Model ini sustainable TETAPI saiznya akan sentiasa sama dan tidak berkembang.

Model C

Sama seperti model B tetapi penerima akan melaburkan sebahagian kepada development operasi perniagaan. Model C akan sustainable dan akan berkembang.

Contoh:

Jika tahun ini untung RM500,000 tapi dilaburkan semula RM250,000, perniagaan berkembang dan akan jana RM1 juta pula tahun hadapan yang juga akan dilaburkan semula RM500,000 dan diambil RM500,000.

Kumpulan syarikat Colours of Asia Sdn Bhd memiliki rangkaian syarikat dalam bidang produksi media, social media warfare consultancy, clothing and apparel, event management, online retails, professional large format photographic printing, training centre.

Dalam kumpulan sekutu mereka menjalankan perniagaan stesen minyak Petronas, transport and logistic, perniagaan kereta terpakai, online security system, importer of electronic goods, dan percetakan.

Semua perniagaan ini dijalankan oleh sebahagian besar asnaf Rumah Pengasih Warga Prihatin. Asnaf fakir diberikan cara untuk berkarya sehingga mampu menjadi usahawan dalam semua cabang-cabang perniagaan itu.

Semua perniagaan di atas dijalankan dengan Model C. Saiful Nang masih menerima gaji sebagai sebahagian kos operasi dan sebahagiannya dilabur semula untuk membesarkan operasi syarikat.

Contoh paling popular, T-Shirt Sarcasteek yang sering dicanang yang keuntungannya 100% pergi kepada kebajikan anak yatim dan asnaf.

Ini bermaksud pengasas produk ini tidak langsung mengambil untung ke saku peribadi.

RM2 juta setahun dan setelah ditolak kos pentadbiran, operasi, material, produk, dan sebagainya. Maka, tinggal RM800,000 dan setelah ditolak cukai LHDN, katakan baki sekitar RM500,000 dan itulah yang diberikan kepada kebajikan.

Inilah model SOCIAL/WAQF ENTERPRISE yang tulen. RM250,000 tunai yang dilabur semula itu digunakan untuk mengembangkan perniagaan yang juga memberi laluan untuk peluang kerjaya kepada asnaf fakir yang dilatih.

RM250,000 tunai untuk kebajikan juga boleh digunakan untuk pembangunan operasi rumah anak yatim dan asnaf sebagai beneficiaries.

Sebenarnya, jika WAQF Enterprise ini dijadikan model perniagaan, walaupun tidak 100%, mungkin 50% atau 30% sekalipun, yakin tiada orang miskin atau anak yatim yang tidak terbela di atas bumi Malaysia ini.

Artikel di atas disumbangkan oleh Admin PTS. PTS Media Group. Boleh ikuti beliau di sini.

Anda Mungkin Suka