Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Sejak beberapa hari yang lalu, negara kita dikejutkan dengan berita banjir yang melanda beberapa negeri termasuk di Pahang dan Johor. 

Pelbagai perkongsian dan berita telah dilaporkan mengenai mangsa-mangsa banjir ini seperti sebahagian besar pengguna jalan raya yang terkandas selepas jalan yang dilalui mereka dinaiki air. 

Jika sebelum ini kami ada berkongsi bagaimana penduduk sebuah kampung membantu mereka yang terkandas, perkongsian kali ini pula adalah daripada salah seorang mangsa yang melalui sendiri kejadian itu baru-baru ini.

Menurut perkongsian Faris Nordin di Twitter, bas yang dinaiki beliau itu terkandas dan dimasuki air sewaktu dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur dari Kelantan. 

“Bas kami pada mulanya berjaya melepasi jalan pertama yang dinaiki air tetapi sekali lagi kami berhadapan dengan jalan kedua yang dinaiki. 

“Keadaan ini memaksa pemandu bas menggunakan jalan alternatif di mana mereka membuat pusingan-U. 

“Dengan keyakinan seperti mana kami berjaya mengharungi jalan pertama mereka kemudiannya memutuskan untuk sekali lagi mengharunginya. 

“Tadaaa! Kami kini tiba-tiba terapung,” kongsinya dalam untaian berkenaan. 

Sejurus selepas kejadian ‘terapung’ itu, pemandu bas menurutnya mencuba untuk menghidupkan kembali enjin namun ianya menjadi lebih teruk apabila lampu dan pendingin hawa mula terpadam. 

Tidak cukup dengan keadaan yang tiba-tiba berubah secara drastik itu, bas mereka di bahagian bawah selepas itu mula dinaiki air. 

Keadaan itu sekaligus memaksa penumpang yang berada di bahagian bawah bas dua tingkat itu naik ke bahagian tempat duduk di sebelah atas. 

Nasib bagaimanapun menyebelahi mereka apabila pihak bomba menurutnya berada di kawasan berdekatan dan hadir untuk menyelamatkan mereka dengan segera.

Tambahnya, kira-kira seramai 42 penumpang yang terkandas di dalam bas tersebut berjaya diselamatkan melalui pintu kecemasan yang berada di tingkat kedua bas.

Selepas diselamatkan bomba, kesemua penumpang bas itu kemudiannya ditempatkan di sebuah masjid yang dijadikan pusat pemindahan sementara di Kampung Jeram Besu.

“Kami sangat beruntung kerana pihak Bomba muncul dengan pantas untuk menyelamatkan kami.

“Mereka telah berada di kawasan yang berdekatan dan alhamdulillah kami sangat beruntung apabila bas tersebut terkandas berhampiran dengan masjid kerana kami mempunyai tempat untuk berteduh,” luah beliau.

Sebaik berada di pusat pemindahan berkenaan, beliau menceritakan bagaimana penduduk kampung membantu mereka bermula dengan makanan dan pakaian sehinggalah usaha yang dilakukan untuk menghidupkan kembali bas berkenaan agar mereka dapat meneruskan perjalanan.

Bukan setakat itu, mengetahui penumpang bagi bas tersebut bakal berangkat pulang, mereka sekali lagi telah membantu membekalkan makanan sebagai santapan dalam perjalanan pulang.

Selepas berhenti dan terkandas di kampung berkenaan, perjalanan mereka akhirnya diteruskan di mana pihak pengurusan bas telah menyediakan bas ganti untuk digunakan mereka selepas bas yang dinaiki air tadi telah rosak.

Sekali lagi, penduduk kampung di sana menurut beliau membantu mereka dengan menyediakan makanan sebelum mereka beransur pulang dan meneruskan kembali perjalanan yang tertangguh sebelum ini.

Semua yang terjadi ada hikmahnya

Bercerita kepada The Vocket, walaupun keadaan ketika ini tidak berpihak pada diri beliau, namun beliau sentiasa bersangka baik dengan ujian Allah dan sentiasa fikir bahawa semua yang terjadi ada hikmahnya dan kita tak tahu apa yang Allah sudah bekalkan untuk diri kita.

“Dia Maha Mengetahui jadi kita kena sentiasa sabar dan fikir secara rasional walaupun kedua-duanya memang mencabar untuk kita praktikkan terutama sekali masa musibah.

“Jadi kena sentiasa positif, insyAllah benda baik akan datang. Kalau kita sentiasa panik, apa je yang kita akan dapat?,” kongsi beliau.

Malah beliau menjelaskan untuk tidak bersikap pentingkan diri dan sentiasa berbuat baik pada semua orang tidak kira agama, bangsa dan darjat orang itu.

“Hidup ini ibarat roda, kita tak tahu bila kita memerlukan bantuan orang lain. Saya bercakap ini dari segi pengalaman saya sebab ada orang yang kena musibah lagi teruk dari kita.

“Sebab itu saya tidak boleh mengeluh, setakat rosak baju dengan hairdryer je. Ada orang yang rumah dan barang-barang dalam nya dah rosak. Jadi, kita sentiasa perlu bersyukur,” jelasnya sebelum mengakhiri perkongsiannya bersama kami.

Baca juga perkongsian kami yang terdahulu mengenai Permaisuri Agong yang turun padang membantu rakyat yang dilanda banjir. Baca pada pautan di bawah.

‘Nasib Baik Ada Hilux’ – Permaisuri Agong Kongsi Gambar Turun Padang Bantu Rakyat Dilanda Banjir

Sempat Masak Maggi Dalam Lori Ketika Banjir, Aksi Lelaki Ini Buat Ramai Terhibur

Kesian Dan Lucu, Netizen Kagum Lihat Usaha Pemuda Ini Hasilkan ‘Home Office’ Dalam Banjir