Kulit album ikonik tahun 1991 menyaksikan seorang bayi yang tidak berbaju berenang di dalam sebuah kolam. Tiga dekad kemudian, bayi tersebut memulakan proses saman ke atas kumpulan Nirvana. Spencer Elden, yang tampil telanjang di depan kulit album terkenal Nirvana Nevermind ketika dia baru berusia empat bulan, kini menuntut ganti rugi dari kumpulan tersebut di atas tuduhan eksploitasi seksual ke atas kanak-kanak.

Saman yang diajukan di Pusat Pengadilan California, Elden menuduh bahawa dia telah mengalami “kerosakan seumur hidup” setelah kumpulan itu mengambil kesempatan dari gambarnya untuk mempromosikan diri dan muzik mereka. Dia menyatakan bahawa penjaga sahnya tidak pernah menandatangani apa-apa dokumen yang membenarkan penggunaan gambar Spencer.

Antara yang dinamakan dalam saman itu adalah dua bekas anggota Nirvana yang masih hidup, pemain drum Dave Grohl dan pemain bass Krist Novoselic; pengurus hartanah Kurt Cobain, Courtney Love dan jurugambar yang mengambil gambar, Kirk Weddle; serta beberapa syarikat rakaman yang berkaitan dengan album. Elden menuntut ganti rugi, bayaran peguam, dan perbicaraan juri.

Dia yang kini berusia 30 tahun dan bekerja sebagai anak seni mempunyai hubungan yang rumit dengan kulit album Nirvana. Sebelum memilih untuk menyaman, beliau sebelum ini sudah mencipta semula kulit album tersebut pada ulang tahun ke-10, ke-15 dan ke-25 album tersebut. Dia juga difahamkan mempunyai tatu perkataan ‘Nevermind’ di dadanya.

Dalam laporan yang dikeluarkan oleh ArtNet News, difahamkan bahawa pandangannya mula berubah terhadap gambar tersebut sejak beberapa tahun terakhir. Dalam wawancaranya dengan GQ Australia pada 2016, Elden mengatakan bahawa dia ada mengajak Nirvana untuk bekerjasama dalam satu pertunjukan seni. Tetapi dia ‘terasa hati’ apabila dia diminta untuk berbincang dengan pengurus dan peguam Nirvana.

Dalam wawancara yang sama, Elden mula membincangkan aspek-aspek negatif dari gambar tersebut. Dia berkata bahawa gambar tersebut buat orang ramai berfikir bahawa dia dibayar setiap tahun. Selain itu dia juga sering patah hati apabila wanita yang dia mahu cuba selalu menolak apabila mereka mengetahui realiti sebenarnya yang dia tidak menjana wang dari gambar tersebut.

“Anda mahu menjalinkan hubungan dengan wanita, dan kemudian mereka mengetahui bahawa anda tidak menjana wang dari itu dan mereka akan menolak anda,” lanjutnya. “Anda mempunyai orang-orang ini yang menganggap anda hebat kerana anda adalah bayi Nirvana. Tapi sebenarnya pelik. Seperti mimpi di mana anda pergi ke sekolah tanpa sebarang pakaian.”

Untuk rekod, pada tahun 1991, Elden baru berusia beberapa bulan ketika Weddle meminta ibu bapanya kebenaran untuk mengambil gambar anaknya untuk kulit album. Idea awal ialah mengambil gambar bayi di kelas renang, tetapi syarikat rakaman tidak teruja dengan hasil gambar tersebut. Selepas itu mereka tampil dengan idea untuk mengambil gambar Elden secara solo. Masa yang diperlukan untuk mengambil gambar tersebut adalah 15 saat dan wang yang diterima ibu bapa Elden adalah $200.

Ditulis oleh rakan Kurt Cobain, Dave Grohl, dan Krist Novoselic, ‘Smells Like Teen Spirit’ menjadi tamparan hebat pada awal 90-an dan membentuk Nirvana, bersama dengan penyanyi utama Cobain. Klik pautan di bawah untuk membaca rahsia disebalik lagu Smells Like Teen Spirit. 

Rahsia ‘Gelap’ Di Sebalik Lagu Smells Like Teen Spirit Nyanyian Nirvana

Marc Jacobs Disaman Kerana Ciplak Logo Ikonik Nirvana

‘Cardigan’ Ikonik Milik Kurt Cobain Terjual Pada Harga RM1.4 Juta

Anda Mungkin Suka