Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Sebut mengenai bankrap pastinya orang ramai mahu mengelak daripada menerima status tersebut. Kegagalan untuk melangsaikan hutang perbankan serta dikenakan senarai hitam oleh bank secara tidak langsung bakal memberi kesan besar kepada kehidupan seseorang.

Menerusi laporan yang dikeluarkan Kosmo, Pegawai Insolvensi Utama Bahagian Kebankrapan Jabatan Insolvensi Malaysia (MDI), Zarina Alias memaklumkan 287,411 rakyat Malaysia telah disahkan bankrap setakat Mac 2022.

Menurut Zarina Alias, Selangor dan Kuala Lumpur menjadi negeri dengan jumlah individu bankrap tertinggi di mana masing-masing mempunyai 71,659 dan 45,630 individu bankrap.

HYPE
Capai 5.4 Juta Tontonan, Alha Alfa Cosmetics Berjaya Mendimensikan AJL 37 Dengan Kemeriahan
Baca lagi →

Berdasarkan statistik rakyat Malaysia berumur 35 hingga 44 tahun yang bekerja di sektor swasta serta menjalankankan perniagaan sendiri antara yang paling banyak disahkan bankrap.

Mengulas mengenai jenis pinjaman yang dilakukan, pinjaman melibatkan pinjaman peribadi, kereta dan bisnes antara yang menjadi faktor utama seseorang jatuh bankrap. Malah, sikap mahu mendapatkan wang tunai secara cepat dengan membuat pinjaman peribadi antara yang turut menjadi punca.

Berbincang mengenai langkah yang boleh dilakukan bagi mengelakkan bankrap, seseorang boleh melakukannya dengan berbelanja sekadar mengikut keperluan, kawal jumlah pinjaman, membuat simpanan serta berhati-hati dengan tawaran pinjaman yang ditawarkan.

Tular pada minggu lalu apabila terdapat laporan yang memaklumkan majikan di Malaysia merupakan manusia paling kedekut di Asia Tenggara.

Majikan Di Malaysia Adalah Manusia Paling Kedekut Di Asia Tenggara

Pulau Daat Di Sabah Bakal Dilelong Pada Harga RM121.5 Juta