Viral di media sosial Instagram sebuah video di mana seorang bomoh dari Indonesia yang dipercayai mempunyai tauliah dalam aktiviti ghaib meminta bantuan jin untuk menentang seorang ahli silap mata yang terkenal di sana iaitu Red Magician atau Marcel Radhival.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Insiden itu menjadi viral dan dimuat naik oleh akaun @fact.indo. Dalam kenyataan bertulisnya, admin menjelaskan kenapa dukun terbabit meminta bantuan kekuatan ghaib untuk melawan Marcel.

“Bomoh yang bertauliah meminta bantuan kuasa ghaib untuk melawan Marsel Radhival alias Red Magician kerana kenyataannya dianggap menghina bomoh tersebut,” jelasnya.

HYPE
4 Sebab Anda Wajib Tonton Filem Pendek ‘3 Sekawan’ Pada Hari Malaysia Ini
Baca lagi →

Bukan itu sahaja, beliau turut menyebut mengenai pergaduhan di antara ahli silap mata dan seorang lagi dukun popular di Indonesia iaitu Gus Samsudin. Beliau berkata perselisihan itu menimbulkan kekacauan di kalangan komuniti dukun di Indonesia.

“Kes pertelingkahan antara Gus Samsudin dan Ahli Sihir Merah Marcel Radhival terus menjadi perhatian semua orang. Bukan rakyat biasa, bomoh juga turut memberi respons kepada pergaduhan itu,” katanya.

“Boleh lihat Sijil Majlis Brajamusti yang membacakan sijil tersebut ke peringkat sarjana Abah Rahman, lengkap dengan tandatangan di sebelah kanan dan kiri diploma bomoh,” jelasnya.

Pengguna maya yang melihat video itu kemudiannya memberikan pelbagai respon. Ramai antara mereka mengkritik dan mengecam tindakan bomoh bertauliah itu.

“Nampak bodoh,” katanya. “Mari kita lihat, adakah benar bomoh benar-benar berkesan?” soal yang lain.“Bomoh pun ada diploma,” kata pengguna maya.

Menurut media tempatan, Marcel adalah seorang ahli silap mata terkenal di Indonesia. Dia yang beragama Islam dan mempunyai seorang abang yang bekerja sebagai ustaz turut dikenali sebagai Red Magician.

Lihat bagaimana 30 bomoh di Indonesia serang Israel guna sihir dan roket ghaib. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Lihat Bagaimana 30 Bomoh Di Indonesia Serang Israel Guna Sihir Dan Roket Ghaib

Penganjur MotoGP Indonesia Habiskan RM30,000 Untuk Bayar Khidmat Bomoh ‘Tolak Hujan’

Microsoft Label Rakyat Indonesia Sebagai Orang Paling Tidak Sopan Di Asia Tenggara, Ini Sebabnya