Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kerajaan Mesir telah mengumumkan penemuan ‘Book of the Dead’, helaian papirus sepanjang 9 meter yang ditemui bersama-sama dengan ratusan mumia dan patung gangsa di kompleks arkeologi Saqqara, selatan Kaherah, 30 Mei lalu semasa misi mencari makam Imhotep, Dewa Perubatan dan arkitek Mesir Purba, lapor The Washington Post.

Terdapat 250 sarkofagus dan 150 patung dewa Mesir Purba seperti Anubis, Bastet, Osiris, Amunmeen, Isis, Nefertum dan Hathor ditemui. Selain itu, juga ditemui patung Imhotep, dewa perubatan serta arkitek terkenal Mesir Purba.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Imhotep adalah seorang pegawai dan kaunselor dalam kepimpinan Firaun Djoser, abad ke-27 SM, seperti yang dipetik dari Britannica. Dia dipercayai sebagai arkitek Piramid Djoser-piramid tertua di Mesir. Rekod kuno yang ditulis ratusan tahun selepas kematiannya memuji kebolehan perubatannya yang luar biasa. Kemudian diikuti kemunculan komuniti kecil yang mengangkat Imhotep sebagai tuhan dan menyembahnya. Imhotep adalah salah satu daripada beberapa tokoh Mesir Purba daripada kalangan bukan diraja yang dijadikan tuhan.

“Misi arkeologi Mesir di Tanah Perkuburan Bubastian di Necropolis Saqqara menemui koleksi 250 keranda kayu yang dicat dan tembolok gangsa terbesar yang mengandungi koleksi 150 patung gangsa dewa Mesir purba pelbagai saiz,” lapor Kementerian Pelancongan dan Antikuiti Mesir.

Selain mumia dan patung, ahli arkeologi juga menemui helaian papirus sepanjang 9 meter yang diketahui sebagai sebahagian daripada Kitab Orang Mati.

Melaporkan dari Britannica, Book of the Dead ini mengandungi jampi yang diletakkan pada keranda untuk menjaga si mati di dunia selepas mereka meninggal dunia. Kadang-kadang juga menulis pujian kepada Ra, tuhan matahari Mesir kuno. Adalah diketahui bahawa terdapat 200 bab Kitab Orang Mati, tetapi tidak satu pun kubur yang ditemui mempunyai bab yang lengkap.

Kesemua artifak ini ditemui di Saqqara, sebuah kompleks pengebumian Mesir Purba yang terletak di selatan Kaherah. Saqqara ialah tapak Warisan Dunia UNESCO yang menempatkan bukan sahaja tempat makan, tetapi juga piramid dan tapak purba yang lain.

Patung Firaun Ramses II berusia 3000 tahun dijumpai tertanam di kawasan setinggan Cairo. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Patung Firaun Ramses II Berusia Lebih 3000 Tahun Dijumpai Tertanam Di Kawasan Setinggan Cairo

Arkeologi Mesir Temukan Kuil Purba, Dipercayai Tempat Pemujaan Raja Para Dewa

Saintis Rancang Mahu Hidupkan Semula Gajah Purba Yang Pupus 4,000 Tahun Lalu