Kebanyakan netizen telah bertindak melancarkan perang terhadap Netflix dengan tanda pagar #CancelNetflix di laman media sosial. Isu ini terjadi disebabkan Netflix seolah-olah menormalisasikan seksualiti terhadap kanak-kanak.

Hashtag #CancelNetflix menjadi tren di Twitter dengan netizen memboikot syarikat terbesar penstriman itu selepas pelancaran filem Cutie pada 9 September, di mana Netflix didakwa melakukan normalisasi seksualisati terhadap salah satu watak yang berusia 11 tahun dan memberi ruang untuk kumpulan pedofofil.

HYPE
Lenovo Janjikan Pengalaman ‘Gaming’ Dan Kerja Lebih Lancar Dengan Legion 5 Dan G27q-20 Monitor
Baca lagi →

Walaupun di anggap sebagai sebuah filem yang kontroversi, Cuties yang berjudul Mignonnes di Perancis, telah mendapat pujian dan berjaya memenangi anugerah di Festival Filem Sundance 2019.

Ia menceritakan tentang Amy, seorang gadis berusia 11 tahun, di mana menurut sinopsis Netflix, “cuba melepaskan diri dari institusi keluarga yang tidak berfungsi dan menyertai salah sebuah kumpulan tarian bebas bernama ‘Cuties’.”

Seorang pengguna di Twitter menulis: “Mengapa Netflix membiarkan pornografi kanak-kanak ditayangkan?”

Yang lain pula berkata: “Akan menghentikan hubungan selama satu dekad dengan Netflix. Sebagai ayah kepada seorang anak perempuan berusia 11 tahun, ini sangat tidak boleh diterima …#CancelNetflix.”

Satu petisyen di Change.org telah dimuat naik dengan usaha meminta orang ramai membatalkan langganan Netflix disebabkan kandungan yang mengeksploitasi kanak-kanak. Sejak dimuat naik, lebih dari 600,000 tandatangan telah berjaya dikumpulkan

Selain itu Netflix turut kehilangan $9 billion atau RM37.48 bilion pada nilai pasaran mereka sebaik sahaja netizen melancarkan kempen #CancelNeflix. Ternyata boikot yang dilakukan oleh netizen telah memberi impak yang cukup besar buat Netflix.

Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah untuk membaca.

Rakyat Malaysia Kini Boleh Nikmati Netflix Dalam Bahasa Melayu

Kajian Menunjukkan Malaysia Antara Negara Yang Mempunyai Pelan Netflix Termurah Di Dunia

Anda Mungkin Suka