Nota Editor: Masih ingatkah anda tentang kisah Bijan M Baki yang telah tersekat di Sudan sewaktu cuba menjelajah Afrika? Kali ini Bijan sudi berkongsi bagaimana beliau menabung dan berjimat cermat demi mencapai impiannya melakukan ‘road trip’ menjelajah dunia.

Semoga ia turut memberi inspirasi kepada anda untuk mengejar impian. Untuk pengetahuan anda Bijan kini sudah sampai ke penghujung penjelajahan beliau di benua Afrika.

apple-iphone-11-pro-camera-memes-01
HYPE
5 Mitos Yang Tidak Benar Tentang iPhone 11
Baca lagi →

bijan-3

Cukup setahun since aku tendered resignation. Sekejap je. Rasa macam baru 2-3 bulan lepas je rasa berdebar debar nak hantar Email tu kat boss.

Ada sorang kawan aku tanya macam mana aku resign dan go travel. Lama sudah dia tanya. Masa tu kitorang kat Nepal. Aku pun tak tau macam mana nak explain.

bijan-2

Kalau kau fikir bab simpan duit tu paling susah, you’re dead wrong. Simpan duit tu senang je, by the 3rd month kau dah disiplin. Lagipun, you have your ultimate dream to motivate you to save.

Aku saved almost my entire salary. Lepas tolak bayar itu ini, the rest masuk tabung buluh. Aku save diligently to fund my travel for about 3-4 years.

bijan-1

Sebelum tu save biasa biasa je. Sepanjang 3-4 tahun tu, I changed my lifestyle. I cut a lot of spending. Tak makan luar, tak kerap sangat pegi tengok movie, tak gi shopping dan paling susah, tak pegi travel. Keje, keje, keje.

bijan-4

Cuti pun balik kampung je. Kalau dulu merayap 2-3 bulan sekali, terus jadi setahun sekali. Tu pun merayap bawak mak ngan family jalan jalan. Aku sampai tahap menyeret kaki pegi keje.

bijan-7

But I don’t hate my job. I loved my job. Aku siap pesan kat partner aku tunggu aku balik, nanti aku apply balik keje ni. Hehehe.. Tapi skrg dia dah dapat partner lain.. Takkan nak keje sorang-sorang kan.

Sebenarnya, part paling susah dan menakutkan ialah berhenti keje. To finally leaving your comfort zone. And I was scared. Scared that I made the wrong decision.

bijan-6

Lepas tu siap ajak kawan buat sekali lak tu. Tak ke gila tu. Sebab tak nak buat keje gila sorangsorang. Walau takut, aku proceed jugak. Sebab aku dah postpone 2 kali.

Aku dah jual motor, jual kereta, dah beli tiket flight. Kim pun dah tendered. Dia kena 3 months notice. Aku sebulan je. So it’s now or never. No turning back.

bijan-9

Dan hari ni, a year later aku kat Cape Town writing this. So Shahrir Osman, that’s how I quit my job. Tapi aku potong-potong sebab panjang gila aku tulis.

Hehehe.. I may not have everything, but I have all the times in the world. I can proudly say, I pursue my dream. Kalau kau tanya aku apa aku nak buat bila aku balik, aku pun tak tau. Nanti balik aku fikir. Life’s about taking risk.

BACA: Road Trip Keliling Dunia, Bijan Berkongsi Kisah Tersekat Di Sudan

BACA juga: Tak Perlu Tunggu Kaya Untuk Travel. Lelaki Ini Telah Buktikan

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka