Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Di saat negara-negara lain masih dalam tempoh berjaga-jaga dengan penularan wabak COVID-19, Amerika Syarikat selaku negara dengan kes tertinggi dunia sudah mula optimis untuk membuka semula taman tema Disney World yang bertempat di Florida.

Dinamakan sebagai ‘The Most Magical Place on Earth’, taman tema ini dilaporkan sudah bersedia untuk dibuka buat para pengunjung seawal minggu ini mengikut prosedur-prosedur yang ditetapkan dimana orang ramai perlu memakai penutup muka serta mengamalkan penjarakan sosial.

image
Sumber: People

Apa yang mengejutkan orang ramai seluruh dunia sudah pastinya keputusan untuk membuka semula Disney World di saat Florida mencatatkan peningkatan kes ketiga tertinggi iaitu sebanyak 10,360 kes terbaru melibatkan 95 kematian.

Di sebalik pembukaan awal Disney World, taman tema ini dilaporkan sudah mula menerima jumlah pengunjung yang ramai. Lebih mengejutkan, tiket bagi Disney World bagi bulan Julai sudah habis dijual semuanya.

Setakat ini, Amerika Syarikat menjadi negara dengan kes COVID-19 tertinggi dunia dengan 3.2 juta kes melibatkan 135,000 kematian.

Difahamkan sebuah lagi wabak yang lagi bahaya daripada COVID-19 telah muncul di China sekaligus mencetuskan panik di kalangan orang ramai.

Lebih Bahaya Daripada COVID-19, China Keluarkan Amaran Kewujudan Virus Baharu

G4 Dikesan Di China, Wabak Selsema Babi Jenis Baru Yang Berpotensi Jadi Pandemik