China pada minggu ini melaporkan mereka sedang membangunkan sebuah laluan kereta api berkelajuan tinggi khusus untuk penggunaan bullet train.

Hunter Killer Photo
HYPE
Misi Menyelamat Penuh Debaran Dalam ‘Hunter Killer’
Baca lagi →

Difahamkan kelajuan bullet train yang bakal disiapkan tidak lama lagi bakal mengatasi kelajuan bullet train sedia ada. Kehadiran bullet train terbaru ini bakal mencipta rekod terbaru apabila berjaya mencatat kelajuan sehingga 400 km/h berbanding model sebelumnya yang berkelajuan 350 km/h.

maxresdefault (2)

Lebih menarik, China turut mengumumkan mereka sedang kajian dalam membangunkan sebuah bullet train menggunakan teknologi levitasi magnetik yang berpeluang untuk bergerak dengan kelajuan 600 km/h.

Teknologi yang bakal dibangunkan ini turut membolehkan para pengguna di dalam kereta api menikmati signal daripada TV dan sebagainya tanpa sebarang gangguan.

chinese-high-speed-train-travelling-through-countryside-xlarge

Melihat kepada pelan yang diumumkan, China berharap untuk menghasilkan bullet train terpantas dunia dengan penggunaan tenaga yang efisien serta tahan lama. Jelas misi China sangat besar dan negara ini sememangnya bersedia untuk menjadi pesaing utama Jepun dan negara-negara Eropah yang lain melalui industri bullet train.

BACAAN SETERUSNYA

© 2018 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W), a part of Media Prima Group