Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Pihak Berkuasa Kesihatan Hong Kong menemui kes baharu selesema burung H5N6 pada seorang lelaki berusia 49 tahun di Qingyuan, Wilayah Guangdong, China.

Menurut Pusat Perlindungan Kesihatan Hong Kong (CHP) lelaki itu mempunyai hubungan langsung dengan burung sebelum mengalami gejala tersebut. Dia mula mengalami simptom pada 17 Disember 2022 dan empat hari kemudian menerima rawatan di hospital.

“Pada masa ini keadaannya sangat serius,” kata CHP, yang berada di bawah naungan Jabatan Kesihatan Hong Kong. CHP juga menyatakan bahawa sejak 2014 di China, terdapat 83 kes selesema burung H5N6 yang menjangkiti manusia.

HYPE
Capai 5.4 Juta Tontonan, Alha Alfa Cosmetics Berjaya Mendimensikan AJL 37 Dengan Kemeriahan
Baca lagi →

CHP kini mengingatkan pelancong di China atau kawasan lain yang terjejas dengan kes ini untuk mengelakkan dari berkunjung ke kawasan seperti pasar basah, pasar ayam dan ladang.

Seperti yang dilaporkan oleh stesen televisyen yang berpangkalan di Guangdong, H5N6 ialah virus influenza yang membahayakan nyawa manusia. Kadar kematian boleh mencecah 93.8 peratus dan kadar kematian boleh mencecah melebihi 60 peratus.

Selain Guangdong, wilayah lain di China yang telah melaporkan kes jangkitan selesema burung H5N6 termasuk Sichuan, Yunnan dan Jiangxi.