Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

China telah merekodkan kes pertama jangkitan manusia H3N8 selesema burung, kata pihak berkuasa kesihatan tempatan sambil mengingatkan bahawa risiko ia merebak di kalangan manusia masih rendah.

Varian H3N8 sebelum ini telah dikesan di binatang lain termasuk kuda, anjing, burung dan anjing laut. Namun tiada kes jangkitan ke atas manusia telah dilaporkan, kata NHC.

Untuk kes pertama ini, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun dari wilayah Henan tengah didapati dijangkiti varian itu selepas mengalami demam dan gejala lain pada 5 April.

Kanak-kanak itu telah bersentuhan dengan ayam dan burung gagak yang diternak di rumahnya. Sehingga ini tiada kenalan rapat dijangkiti virus itu, kata Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan dalam satu kenyataan.

Suruhanjaya itu berkata penilaian awal mendapati varian ini belum mempunyai keupayaan untuk menjangkiti manusia dan risiko wabak berskala besar adalah rendah.

Terdapat pelbagai jenis selesema burung yang terdapat di China dan sesetengahnya pula telah menjangkiti manusia – biasanya mereka yang bekerja dengan ayam. Tahun lepas pula China melaporkan kes pertama ke atas manusia untuk H10N3.

China mempunyai populasi besar burung yang diternak dan liar dari banyak spesies, mewujudkan persekitaran yang ideal untuk virus bercampur dan bermutasi.

Peningkatan pengawasan selesema burung pada orang juga bermakna lebih banyak jangkitan sedang dijangkiti.

Saintis dari China dakwa COVID-19 sebenarnya bukan berasal dari Wuhan tetapi dari India. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Saintis Dari China Dakwa COVID-19 Sebenarnya Bukan Berasal Dari Wuhan, Tetapi Dari India

Mengapa Satu Botol Soda Pun Tidak Hilang Ketika Kemalangan Ini Berlaku Di China

Tolak Penggunaan Kapas Hasil ‘Buruh Paksa’ Muslim Uighur, China Pilih Untuk Boikot Nike Dan H&M

Anda Mungkin Suka