Semua orang sedia maklum pemanduan pada waktu malam agak mencabar, lebih-lebih lagi apabila memandu di kawasan yang mempunyai pencahayaan yang kurang baik. Jadi pemandu perlu lebih fokus dan berhati-hati supaya dapat mengelak berlakunya kemalangan.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Bagaimanapun, nampaknya permasalahan itu kini sudah mempunyai jalan penyelesaian apabila sebuah firma pembinaan jalan, Tarmac Linemarking dipilih oleh pihak berkuasa keselamatan pengangkutan jalan VicRoads, bersama-sama dengan syarikat keselamatan permukaan jalan OmniGrip untuk menjalankan ujian tanda jalan bercahaya (glow-in-the-dark) di jalan terpilih sekitar Victoria, Australia.

Garisan di atas jalan itu akan kelihatan seperti biasa pada waktu siang, tetapi apabila waktu malam tiba, garisan itu akan memantulkan ‘cahaya hijau’ terang di sepanjang jalan.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Memetik kenyataan rasmi Regional Roads Victoria, solusi ini dapat memudahkan pemandu melihat penanda garisan atau papan tanda pada waktu malam, jadi ia sangat membantu terutamanya buat orang yang tidak biasa memandu melalui sesuatu kawasan baharu.

Daripada beberapa keping gambar yang dikongsikan oleh Tarmac Linemarking, walaupun dalam keadaan gelap-gelita, garisan-garisan di atas jalan itu jelas kelihatan dengan penggunaan penanda jalan bercirikan Photo-Luminescent.

Pada awal 2021, sebanyak AUD245 juta (RM768.2 juta) telah didedikasikan kepada Victoria di bawah ‘Program Keselamatan Jalan Raya’ untuk mempercepatkan pelancaran beberapa inisiatif keselamatan jalan raya.

Ia bukan sahaja dapat menyelamatkan nyawa di jalan luar bandar, bahkan menggalakkan perlindungan yang lebih besar untuk pengguna jalan raya yang lebih terdedah, seperti penunggang basikal dan pejalan kaki.

Sumber Gambar: Regional Roads Victoria

Sumber Gambar: Regional Roads Victoria

Melalui pembiayaan ini, sebanyak AUD4 juta (RM12.5 juta) dilaburkan untuk pelaksanaan ‘Inovatif Baharu’ di 70 lokasi seluruh wilayah Victoria untuk menambah baik ciri-ciri keselamatan untuk pemandu dan pejalan kaki.

Dalam pakej ‘Inovatif Baharu’ itu, selain penanda jalan ‘glow-in-the-dark‘, dua lagi inisiatif yang bakal dikembangkan; penggunaan manik kaca dan termoplastik yang lebih tebal ditambah pada cat penanda garis untuk memberikan pemantulan lebih baik, serta penggunaan LED pada permukaan jalan yang dapat membantu pejalan kaki menyeberang jalan dengan lebih selamat.

* Ikuti VOCKET CAR CLUB melalui Facebook dan Instagram untuk ketahui perkembangan dan isu semasa automotif dari dalam dan luar negara.

Baru-baru ini seorang pengguna lebuh raya Temiang-Pantai berhadapan dengan penunggang motosikal tunjuk lagak samseng. Tonton video tersebut pada pautan di bawah.

Cuba ‘Cover Line’ Selepas Kena Hon, Rider Ini Acah Mahu Hempas Topi Keledar Pada Kereta

Seperti Kereta Sebenar, Myvi Dihasilkan Daripada LEGO Ini Buat Netizen Terpegun

‘Jangan Tekan Kerajaan’ – Menteri Pengangkutan Kecewa Permintaan Pengendali e-Hailing