Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Data rakyat Malaysia yang lahir dari tahun 1940 sehingga 2004 milik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) didakwa telah dijual dalam talian dengan harga sebanyak US$10,000 atau sekitar RM43,885, lapor Amanz.

Difahamkan bahawa pangkalan data ini mulanya dijual melalui pasaran gelap sebelum disenaraikan di forum pangkalan data yang lebih mudah diakses. Menurut Forum Lowyat, perkara yang sama berlaku pada 2021 di mana data dijual di laman terbuka sebelum Amerika Syarikat menjalankan operasi global menghapuskan laman web ini.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Amanz

 

Penjual juga mendakwa bahawa myIDENTITY API – platform perkongsian data yang direka untuk agensi kerajaan mendapatkan butiran peribadi – adalah sumber baharu penjual, sama seperti penyenaraian tahun lepas. Difahamkan bahawa sebanyak 104 agensi menggunakan platform tersebut.

Penjual data ini difahamkan mempunyai senarai penuh maklumat peribadi seseorang seperti nama, nombor IC, alamat, tarikh lahir, jantina, bangsa, agama, nombor mudah alih dan gambar. Untuk membuktikan ketulenan data yang diperoleh, penjual menyiarkan maklumat milik Hamzah Zainudin dalam penyenaraian mereka yang agak berani, sekurang-kurangnya.

Setakat laporan ini ditulis, tiada sebarang kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak JPN.

Lancar #OpsBedil, hacker dari Malaysia muncul wira selepas berjaya goda. Pangkalan data Israel. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Lancar #OpsBedil, ‘Hacker’ Dari Malaysia Muncul Wira Selepas Berjaya Godam Pengkalan Data Israel

Data Peribadi Pelajar Universiti Awam Terkenal Di Selangor Dikhabarkan Bocor

Takut Dibunuh, ‘Hacker’ Ini Mohon Maaf Selepas Bocorkan Data Sensitif Keluarga Diraja Arab Saudi