Setelah berbulan-bulan pengguna lebuh raya ‘kurang senang’ dengan segelintir penunggang basikal berkumpulan, akhirnya pihak polis telah mengeluarkan larangan terhadap sebarang aktiviti berbasikal tanpa kebenaran daripada pihak PDRM dan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Menurut laporan Harian Metro, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Mat Kasim Karim menegaskan bahawa penunggang basikal yang melanggar undang-undang boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

“Tindakan akan diambil mengikut Seksyen 54(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menunggang secara melulu yang memperuntukkan hukuman denda RM1,000 hingga RM5,000 atau penjara sehingga 12 bulan.

HYPE
4 Sebab Anda Wajib Tonton Filem Pendek ‘3 Sekawan’ Pada Hari Malaysia Ini
Baca lagi →

“Gagal mematuhi papan tanda lalu lintas yang melarang berbasikal di lebuh raya boleh menyebabkan individu itu dikenakan tindakan mengikut Seksyen 79(2) akta sama, manakala Seksyen 112(3) pula membolehkan basikal disita jika melakukan mana-mana kesalahan berbasikal,” kata Datuk Mat Kasim Karim.

Tambah beliau lagi, penunggang yang didapati tidak memasang lampu depan dan belakang pada basikal boleh dikenakan tindakan mengikut Kaedah 35 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 iaitu denda maksimum RM2,000 atau penjara sehingga enam bulan.

Jika basikal tiada brek dan loceng sebagai ciri keselamatan serta menunggang secara berkumpulan iaitu tidak berada dalam satu deretan, juga boleh dikenakan hukuman yang sama mengikut Kaedah 42.

Datuk Mat Kasim Karim menyatakan sebanyak 150 kes kemalangan direkod membabitkan penunggang basikal, sejak Januari hingga September tahun ini. Daripada jumlah itu, sebanyak 71 kes kematian, manakala 24 cedera parah dan 55 lagi cedera ringan.

“JSPT setakat hari ini hanya mengambil tindakan advokasi terhadap penunggang basikal yang berkayuh secara berkelompok di jalan raya.

“Polis tidak menghalang aktiviti berbasikal namun harus mematuhi aspek keselamatan ditetapkan,” terang beliau lagi.

Sebelum ini pihak polis telah memberitahu akan memantau aktiviti berbasikal berkumpulan lebih ketat lagi setelah tular beberapa gambar serta video mereka mengayuh di belakang lori serta treler.

Polis Bakal Pantau Aktiviti Berbasikal Berkumpulan Dengan Lebih Ketat

Geng Basikal Buat Kayuhan Ketika ‘Waktu Puncak’ Undang Kerisauan Orang Ramai

Tidak Peka Dan Beradab, Netizen Kecewa Geng Basikal ‘Selfish’ Guna Jalan Raya