Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Semua manusia di dalam dunia ini boleh dikatakan mahu dan suka travel jika diberikan kesempatan, termasuklah saya.

Di sini saya ingin coretkan sedikit pengalaman saya sepanjang perjalanan saya selama 8 hari, pada 28 Mei – 4 Jun di bumi Eropah dengan kos yang berpatutan.

Tiket kapal terbang telah saya beli setahun yang lepas, ini kerana pada ketika itu harganya berpatutan KL – Abu Dhabi – London & Amsterdam – Abu Dhabi – KL dengan menggunakan penerbangan Etihad yang berharga RM2304.

HYPE
Ini ‘Rahsia’ Pengasas Tudung Dari Kelantan Raih Keuntungan RM10,000 Dalam 2 Minggu
Baca lagi →

Bajet saya

Saya juga membeli tiket kapal terbang ke Venice, Paris, Barcelona, Porto dan Brussel. Berikut adalah senarai harga tiket kapal terbang:

London-Venice : £41.99 : Rm255
Venice-Paris-Barcelona : € 77.72 : RM365
Barcelona-Porto : € 24.47 : RM115
Porto-Brussels : € 29.99 :RM141

Harga di atas mengikut pertukaran matawang ketika saya membeli tiket pada waktu dan masa ketika itu.

Saya menggunakan kapal terbang sebagai pengangkutan utama dimana Easyjet dan Ryan Air menjadi pilihan kerana harga yang berpatutan dan juga ianya menjimatkan masa selama saya berada di bumi Eropah.

kena-rompak-masa-travel-1

kena-rompak-masa-travel-7

kena-rompak-masa-travel-8

Kos hotel dan penginapan

Bagi penginapan pula saya menempah 2 bulan sebelum saya terbang ke bumi Eropah. Berikut adalah senarai harga hotel/hostel tempat saya menginap:

Hotel di London : £31 : RM171
Hotel di Barcelona : €24 : RM101
Hotel di Porto : €18 : Rm80
Hotel di Venice €60 : RM266 (2 Hari)
Hotel di Amsterdam €42 : Rm194

Harga di atas mengikut pertukaran matawang ketika saya buat tempahan bilik pada waktu dan masa ketika itu.

Memandangkan tiket balik saya dari Amsterdam maka saya menempah bas dari Brussels ke Amsterdam yang berharga €16:RM76. Saya berada di Brussels sehingga malam dan kemudiannya terus menuju ke Amsterdam dengan mengunakan Eurolines.

Harga bas, tram dan metro

Berikut adalah senarai harga bas/tram/metro sepanjang saya disana:

Victoria Station-Gatwick Airport : £2.45: RM15
Paris Airport-City Centre (return) : €8.4 : RM37
Oyster card-London : £15:RM83
Tiket Tram/Bus-Venice : €7.20 : RM32
Tiket Metro-Barcelona: €10.20 : RM45
TIket Metro-Porto : €7: RM31
Tiket Metro-Brussels : €4 :RM17.6
Tiket Metro-Amsterdam : €15 : RM66

Harga mengikut pertukaran matawang ketika saya membeli tiket pada waktu dan masa ketika itu.

Total bajet

Dengan persediaan awal saya dapat jimatkan banyak kos terutamanya tiket kapal terbang ke negara-negara tersebut. Berikut adalah anggaran jumlah kos yang saya keluarkan untuk mengunjungi 7 negara Eropah dan tidak termasuk Abu Dhabi (transit).

Tiket kapal terbang : RM3180
Harga Hotel/Hostel : RM812
Tiket bus/metro/tram : RM403

Jumlah keseluruhan : RM4395

Dengan berbekalkan RM4395 saya mampu mengunjungi 7 negara tersebut dalam masa selama 8 hari, sangat menakjubkan. Setiap negara mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

kena-rompak-masa-travel-9

kena-rompak-masa-travel-10

kena-rompak-masa-travel-11

Dirompak di Porto, Portugal

Sepanjang perjalanan saya di bumi Eropah saya dibuai dengan panorama yang menakjubkan oleh semua negara tetapi saya lalai pada waktu ketika saya di Porto di mana sesuatu perkara buruk telah berlaku kepada saya.

Semasa saya berjalan kaki ke Monumento di Porto iaitu kawasan paling tinggi yang boleh melihat seluruh bandar Porto, pada ketika itu saya sedang berjalan sambil melihat Iphone ditangan dan kamera DSLR berada di dada.

Secara tiba-tiba, leher saya seolah-olah seperti dicekik dengan menggunakan tangan. Seperti ada seseorang di belakang cuba untuk memberentikan nafas saya, beliau adalah perompak.

Pada waktu dan ketika itu saya panik, tidak boleh bernafas dan tidak mampu berbuat apa-apa. Tangan saya terkapai-kapai dan perompak tersebut memegang leher saya dengan kuat sekali.

Saya bergelut dengan perompak hampir 1-2 minit dan saya hanya mampu mengucap dan berserah kepada tuhan kerana ianya berlaku dengan amat pantas.

Secara tidak sengaja saya berjaya menumbuk perompak dengan sekali tumbukan dan membuatkan kami berdua terjatuh dalam pergelutan tersebut dan IPhone saya tercampak.

Perompak tersebut berbadan besar dan dalam pada masa itu, perompak tersebut telah menjerit memanggil 2 orang rakan mereka datang. Saya bernasib baik dapat menyelamatkan diri sebelum 2 orang rakan perompak itu sampai.

Rupa-rupanya saya telah diekori oleh 3 orang perompak tanpa saya sedari. Saya berterima kasih kepada mereka yang menolong saya apabila saya tiba di atas di Monumento.

Kejadian ini amat pelik kerana ianya berlaku di kawasan pelancongan dan terjadi pada waktu petang. Mungkin nasib tidak menyebelahi saya pada waktu itu, kerana tiada orang yang berjalan di kawasan tersebut.

Bibir saya berdarah dan tangan saya menggeletar kerana ianya merupakan perkara yang tidak pernah berlaku dalam hidup saya. Pelancong di kawasan tersebut telah membantu saya dan perompak tersebut telah melarikan diri.

Mujur keadaan saya tidak serius, cuma luka kecil akibat terjatuh. Selepas itu 3 orang pelancong, seorang dari Belgium dan 2 lagi dari Portugal telah membantu dan memastikan saya berada dalam keadaan selamat.

Buat laporan polis

Seorang daripada mereka telah menemani saya untuk membuat laporan polis. Saya pergi ke balai polis yang berdekatan tetapi tiada siapa yang boleh berbahasa Inggeris dan kemudiannya saya di bawa dengan menaiki kereta polis ke balai polis di kawasan Sao Bento, Porto untuk membuat laporan ke atas bencana yang menimpa saya.

Laporan dicatat dalam bahasa Portugis dan perbualan saya dengan polis tersebut di dalam bahasa Inggeris. Alhamdullilah saya selamat dan keesokan harinya saya berangkat ke destinasi seterusnya iaitu Brussels.

kena-rompak-masa-travel-3

kena-rompak-masa-travel-4

kena-rompak-masa-travel-5

kena-rompak-masa-travel-6

Baca lagi: 6 Bulan Merancang, Impian Gadis Ini Travel Ke Eropah Terkubur