Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Umum tahu, pada tahun ini kebanyakan pelajar khususnya mereka yang berada di sekolah rendah dan menengah sekali lagi akan melalui sistem pembelajaran secara atas talian. Pembelajaran mengikut norma baharu ini secara tidak langsung memberi kelainan kepada para guru, pelajar serta pihak atasan.

Sebagai usaha untuk membantu para pelajar, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) tampil dengan inisiatif menawarkan buku teks digital buat para pelajar. Lebih menarik, inisiatif buku teks digital ini ditawarkan secara percuma buat para pelajar.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Screen Shot 2021-01-22 at 11.20.11 AM

Dalam pada itu, di sebalik kemudahan yang ditawarkan KPM, muncul pula penjual tidak bertanggungjawab di Shopee yang mengambil kesempatan dengan menjualnya secara cetak rompak pada harga RM1.50 sebuah.

Sehubungan dengan itu, para ibubapa dan juga pelajar dinasihatkan untuk mendapatkan buku teks digital pada sumber yang sah secara percuma melalui versi PDF mahupun ePub.

Menerusi perkongsian pengguna Twitter iaitu Arief Hakim, beliau mencadangkan agar KPM meletakkan semua buku teks versi PDF dan ePub dalam satu page rasmi serta bebas daripada password bagi memudahkan orang ramai mengakses buku teks.

Selain itu, muncul juga netizen yang mencadangkan untuk membuat laporan di Shopee bagi mengelakkan isu melibatkan cetak rompak berlaku.

Buat para ibu bapa dan pelajar yang mahu mendapatkan buku teks digital, anda boleh klik di sini untuk mendapatkannya dalam format PDF dan klik di sini bagi format ePub.

Ketahui juga mengenai inisiatif lelaki yang menghasilkan 14 aplikasi game pembelajaran interaktif dalam usaha membantu kanak-kanak Malaysia.

Mahu Bantu Kanak-Kanak Malaysia, Lelaki Ini Hasilkan 14 Aplikasi ‘Game’ Pembelajaran Interaktif

Raih RM18,000 Dalam Masa 2 Bulan, Netizen Tergamam Lihat Pendapatan ‘Rider’ Makanan