Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Kita mungkin sudah biasa mengetahui tentang isu perkauman warna kulit dari negara negara barat. Tapi bagaimana pula dengan kehidupan mereka yang berlainan warna kulit di negara Asia seperti di Tokyo, Jepun? Untuk sesiapa yang tertanya-tanya dokumentari Black in Tokyo ini boleh memberikan gambaran. Dokumentari pendek 10 minit ini menampilkan 6 orang expat yang berkongsi tentang pengalaman mereka menjalani kehidupan di Tokyo.

6 orang ini berkongsi apa yang yang menyebabkan mereka berhijrah ke Jepun dan bagaimana rasanya menjalani kehidupan di Tokyo. Jepun telah menerima persepsi sebagai sebuah tempat yang tidak gemar akan orang asing tapi 6 orang ini membuktikan sebaliknya. Dalam dokumentari ini dapat dilihat orang Jepun terbuka kepada budaya baru tetapi tidak mempunyai sumber rujukan yang tepat. Antara perkara penting yang dikongsikan adalah belajar bahasa Jepun akan memberikan banyak manfaat kepada orang asing seterusnya diterima dalam masyarakat setempat.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Tonton video penuh diatas untuk cerita lebih lanjut. Untuk lebih banyak dokumentari menarik, lihat keindahan perabot kayu buatan tangan di KEDAI.co.