Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kalau ada yang belum tahu, sebelum Farah Ann atau El Regina Tajuddin memukau peminat gimnastik, negara kita terlebih dahulu melahirkan sebutir permata bernama Farrah Hani Imran.

Farrah Hani merupakan pelapis kepada legasi Faiznur Miskin. Sukan SEA Manila 1991, beliau memberikan Malaysia emas individu dan juga emas berpasukan. Bukan itu saja, beliau merupakan ahli gimnastik pertama dalam sejarah negara yang layak sertai kejohanan dunia pada 1993 di Sepanyol.

Yang sebenarnya saya bukan nak cerita tentang kehidupan atlet Farrah Hani, tetapi lebih kepada siapa beliau selepas menjadi atlet.

Kehidupan Dr. Farrah Hani selepas tidak lagi menjadi atlet

THUMBNAIL_Team Manager

Sumber: Mims Today

Untuk pengetahuan, seperti di pangkal namanya tertera Dr. Farrah Hani ialah pemegang ijazah kedoktoran perubatan dari medicine University antara yang terbaik di dunia, Royal College of Surgeons Ireland pada tahun 2002. Beliau kemudiannya menyambung pengajian MRCS Surgery di University yang sama sehingga tahun 2005.

Berjaya dapat degree doktor yang hebat dengan title atlet pingat emas, Farrah Hani tidak tinggal terus di United Kingdom (UK) sebaliknya beliau terus pulang ke Malaysia.

Mengenangkan bidang kedoktoran pembedahan plastik masih belum berkembang di Malaysia, bermula tahun 2006 beliau sambung pula pelajaran di USM dalam pengkhususan Plastic & Reconstructive Surgery.

Pada masa yang sama juga beliau telah pun bertugas sebagai doktor dan pensyarah di UKM bermula tahun 2006. Kalau kita rujuk CV Farrah Hani ni, ada tercatat yang beliau menjadi rakyat Malaysia pertama dapat dua pengiktirafan penting dalam bidang perubatan iaitu Constable Fellowship Award, American plastic surgery association dan. Association of Graduates Medal by the Royal College of Surgeons in Ireland

Apa jasa Dr. Farrah Hani di UKM?

Dr. Farrah Hani

Sumber: YouTube Transformasi Nasional 2050

Selain menjadi doktor dan pensyarah kanan perubatan, Farrah Hani turut memikul beberapa tanggungjawab penting di UKM:

1. Head of Plastic and Reconstructive Surgery
2. Head of Burns Unit
3. Head of Wound Care Team
4. Head of Surgical Module/ Surgical Co-ordinator
5. Head of Surgical Module & Mentor

Dr. Farrah Hani juga baru dilantik ke jawatan Professor Madya. Dalam segala kesibukan, beliau turut menyumbang semula kepada pasukan gimnastik negara. Sukan SEA 2017 beliau jadi pengurus pasukan gimnastic dan berjaya bawa pulang 8 pingat emas.

Dalam CV beliau juga ada remark tertulis “Team Manager, Malaysian Rhythmic Gymnastics National Team (Pro-Bono Voluntary Work)“. Pro Bono ni mudah faham maksudnya percuma. Ya, beliau buat kerja percuma untuk negara.

Masuk tahun ini, sudah 15 tahun Farrah Hani memberi khidmat kepada UKM dan menurut CV beliau juga ada tertulis yang beliau dalam fasa akhir siapkan PhD dari University College, Dublin.

Ini contoh doktor cerdik pandai yang mencurahkan semula jasa kepada nusa bangsa. Beliau tudak duduk kerja oversea kemudian tunjuk semua beliau pandai di media sosial. Beliau hebat. She serves her country well!

Saranan buat doktor-doktor Malaysia yang bekerja oversea

doc66dzbzorg1tdfotlfee

Sumber: The Star

Doktor-doktor Malaysia yang kerja oversea boleh ambil Farrah Hani sebagai contoh. Tanpa alasan dan just do it. Enam tahun lepas saya ada backup seorang doktor yang menetap di UK semasa beliau kena bash dengan netizen mengenai isu tudung. Saya tulis “duduk sahajalah UK tak payah balik”

Akan tetapi bila makin lama makin kerap komen Malaysia macam-macam jadi tak kena pula. Makin merepek. Kalau nak duduk kerja oversea, pergi lah tetapi jangan rajin nak komen urusan rakyat di Malaysia. Itu tak kena, ini tak kena, itu tak betul ini pulak salah. No! You don’t do that.

Nak jadi hero komen macam-macam pasal politik ekonomi masyarakat, by all means balik Malaysia dan berjuang dengan kami di sini. Tengok Dr. Farrah Hani, tidak pernah buat isu viral di Twitter dan Facebook dan jasa beliau pada anak bangsa tetap menyerlah.

Ibarat kata pujangga; “Ular menyusur akar, tidak akan pernah hilang bisanya”.

Ketahui mengapa para netizen terhibur dengan gaya doktor ini dalam berkongsi ‘keburukan’ vaksin serta meminta untuk orang ramai kongsi di media sosial.

Doktor Ini Kongsi Video ‘Keburukan’ Vaksin Dan Saran Tularkannya Di Media Sosial

Tidak Sensitif, ‘Gurauan’ Doktor Ini Mengenai Kematian Pesakit COVID-19 Buat Netizen Kurang Senang

Artikel di atas disumbangkan oleh Fdaus Ahmad. Beliau seorang yang aktif di media sosial berkongsi mengenai isu semasa dan CEO kepada syarikat takaful. Boleh ikuti beliau di sini. Pautan artikel asal.

Anda Mungkin Suka