Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Elon Musk mengumumkan bahawa beliau akan berundur daripada jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Twitter. Langkah ini diambil selepas majoriti pengguna Twitter mahu dia berhenti menerajui syarikat media sosialnya terbabit.

Artikel Berkaitan:

“Saya akan meletakkan jawatan sebagai CEO Twitter setelah menemui seseorang yang cukup bodoh untuk menerima pekerjaan ini. Selepas itu, saya hanya akan memimpin pasukan perisian dan pelayan,” katanya di akaun Twitter peribadi miliknya.

Ciapan itu ditulis setelah melihat ramai pengguna Twitter mengundi untuk beliau meletak jawatan daripada CEO Twitter. Hasil tinjauan menunjukkan bahawa sebahagian besar pengguna Twitter, iaitu 57.5% mahu dia berundur.

HYPE
Ini Rupanya ‘Rahsia’ Pemain Bola Miliki Keyakinan Senyum Lebar Di Khalayak Ramai
Baca lagi →

Sebelum ini, Musk telah menjawab soalan seorang pengguna mengenai rancangan beliau untuk keluar dari Twitter. Bagaimanapun, Musk menjawab bahawa dia masih belum berjumpa calon CEO yang sesuai.

“Berdasarkan pertimbangan Musk dan beberapa penganalisis, tindakan drastik diperlukan untuk merombak model perniagaan Twitter. Terdapat hujah, tanpa Musk sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, sukar untuk mencari seseorang yang cukup berani untuk mengubah arah Twitter,” kata penganalisis Hargreaves Lansdown Sophie Lund-Yates.

Tinjauan mengenai keperluan beliau berada di kerusi CEO dikeluarkan selepas pelbagai kontroversi sepanjang tempoh perkhidmatannya, termasuk beberapa kes akaun milik wartawan yang telah digam oleh pengurusan Twitter.

Twitter kemudiannya turut menyekat akaun yang mempromosikan media sosial lain seperti Facebook dan Mastodon. Tindakan itu dianggap “tidak masuk akal” oleh pengasas Twitter, Jack Dorsey.

Kini, ciapan tentang larangan promosi media sosial yang lain telah dipadamkan. Twitter menggantikannya dengan tinjauan pendapat tentang dasar sekatan yang dijalankan oleh media sosial terbabit.

Tumpuan Elon Musk pada Twitter juga telah menimbulkan kemarahan pemegang saham Tesla. Disebabkan itu, Musk juga secara beransur-ansur melepaskan pemilikannya dalam syarikat kereta elektrik itu.

Dilaporkan oleh Reuters, Elon telah beberapa kali menjual saham Tesla, selepas dia membeli Twitter dengan harga US$ 44 bilion atau sekitar IDR 660 trilion pada Oktober 2022. Tidak jelas sama ada langkah Elon untuk menjual saham Tesla ada kaitan dengan pembelian Twitter. Bagaimanapun, pemerhati melihat bahawa Elon sedang mengalihkan fokusnya daripada Tesla ke Twitter.

“Ini adalah keadaan yang buruk. Saya telah bercakap dengan banyak pelabur saham Tesla, dan mereka sangat marah dengan Elon,” kata Tony Sycamore, Penganalisis di IG Markets.