Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

“Kebangangan apakah ini?”

Hari itu Himpunan Cerita Lawak ada kongsi satu gambar tangga yang dilabel dengan logo orang berkerusi roda. Di ruangan komen, ada pelbagai komen. Ada yang positif, ada negatif. Salah satu komen negatif adalah seperti yang tertulis di atas.

Selain itu, ramai melawak tentang tangga itu boleh bergerak sendiri, dan seperti biasa ada perdebatan. Ada insan yang cuba beri penerangan di sana, tapi dimaki dan dipersenda.

HYPE
Ini Rupanya ‘Rahsia’ Pemain Bola Miliki Keyakinan Senyum Lebar Di Khalayak Ramai
Baca lagi →

Di sini saya beri beberapa fakta sebelum saya ulas hal ini.

1. International Symbol of Access (ISA)

Ini nama sebenar simbol yang kita sering panggil logo “OKU”. Secara de facto, logo ini melambangkan fasiliti OKU, namun ia sebenarnya melambangkan kawasan kurang berhalangan.

Walaupun ia digambarkan dengan gambarajah orang berkerusi roda, logo ini tidak khusus untuk melambangkan kawasan yang mesra kerusi roda sahaja.

2. Kategori OKU

Menurut pembahagian Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), OKU terbahagi kepada 6 kategori. Kurang Upaya Penglihatan, Pendengaran, Pertuturan, Mental, Fizikal, dan Pembelajaran.

Berkenaan dengan gambar tangga ini, ia menjurus kepada fasiliti OKU bagi kategori Fizikal dan Penglihatan.

3. OKU Penglihatan

Selain untuk elak tergelincir, plat pada bucu tangga itu adalah hazard warning tactile — rekaan permukaan yang memberitahu orang kurang upaya penglihatan yang gunakan tongkat putih, bahawa ada halangan di hadapan.

Ada beberapa rekaan tactile: cuodroy, guidance, blisters, lozenges dan lain-lain. Boleh google.

4. OKU Fizikal

Skop kategori ini agak besar. Daripada lumpuh, kudung, tempang, malah anggota kurang sempurna. Ada yang berkerusi roda. Ada pula menggunakan kaki palsu, tongkat, crutches, walking frame, dan orthosis. Mereka ini boleh berjalan tetapi dengan kesukaran. Jadi laluan khas, amat membantu.

5. OKU

Perlu faham status OKU tidak semestinya kekal. Ada juga orang OKU bersifat sementara. Orang patah kaki dan bersimen, adalah OKU sementara. Begitu juga orang yang kaki bengkak kerana kemalangan atau orang mengalami vertigo (mabuk) kerana jangkitan telinga.

6. OKU De Facto

Adakalanya orang bukan OKU memerlukan fasiliti OKU. Bukan kerana mereka salahguna kemudahan, tetapi kerana kondisi tertentu. Contohnya: warga emas yang lemah, dan ibu-ibu hamil. Sebab itu ada tempat duduk khas untuk warga emas dan ibu hamil di dalam LRT.

Ulasan

Saya rasa, setelah saya kemukan 6 perkara di atas, kalian sudah tahu apa yang pendapat saya tentang gambar ini. Kan?

Ya! Tangga dengan label “OKU” ini bukan khusus untuk orang kerusi roda. Ia disediakan untuk semua jenis OKU yang boleh memanfaatkan laluan khas buat mereka. Tak dinafikan ada kekurangan dalam fasiliti yang disediakan itu, namun tak usahlah komen negatif pada gambar berkenaan.

Sebenarnya, ada cara orang berkerusi roda untuk menaiki tangga. Saya sertakan videonya (demo kerusi roda dilakukan oleh Azrul Yazid, pengasas Human Mechanic). Saya akui tidak semua boleh lakukan aksi ini, namun ia tidak mustahil.

Jurupulih fisioterapi dan jurupulih carakerja di Jabatan Rehabilitasi ada melatih kemahiran berkerusi roda tahap tinggi kepada pesakit agar mereka boleh bergerak bebas dalam persekitaran komuniti.