Kami percaya, Financial Freedom adalah impian kebanyakan orang. Namun dalam keghairahan kita mengejar Financial Freedom, kita mungkin terlupa yang dunia ini hanya sementara.

Faiz Sufi menulis tentang ini dan memperkenalkan terma “Pahala Freedom”. Secara umum, apa yang diketengahkan adalah perkara yang kita sedia tahu. Tetapi terma Pahala Freedom adalah sesuatu yang boleh memberikan kita kesedaran dalam kesibukan kita mengejar dunia.

Jadi, kejarlah Financial Freedom dan kejarlah Pahala Freedom.
Dan jika kita dahulukan Pahala Freedom, insyaAllah, Financial Freedom akan lebih mudah.

Baca coretan Faiz Sufi dibawah :

.

What is Financial Freedom ?
Financial Freedom adalah apabila aku tidak berkira
dah dengan rezeki yang sampai melalui aku.
Sekarang ni ?
Tabung sedekah sampai depan mata,
antara Not RM1, RM5 dan RM50.
Cukup payah aku nak tarik keluar yang RM50 punya.
So, tak financial freedom lagi.
Masih berkira lagi.
================================
Financial Freedom is subjective.
Ada orang sudah punyai RM10j/sebulan,
masih belum merasa cukup.
Ada orang sudah punyai RM10k/sebulan,
sudah benar benar rasa sempurna.
================================
Wise advice I got :
Jangan tempelak orang yang sudah punya RM10j/sebulan,
masih mencari harta mahu lebih kaya.
Jangan mengata kat orang lain,
apabila kita sudah berasa cukup dengan apa yang kita ada.
Siapa tahu dia nak bina Hospital untuk Muslimah.
Siapa tahu dia nak buka ‘Tabung Haji’ no 2 dia sendiri.
Siapa tahu dia bina banyak masjid.
================================
In this Dunya,
You are not compete with others.
Tiada siapa berlawan dengan siapa.
You are on your own when ride on Titian Sirat.
Tiada siapa peduli siapa di Yaumul Akhirah.
Masing masing mengira bekalan sendiri.
Then, why should you bother with others right now ?
Find your own way of Financial Freedom.

Money is neutral.
Gunakan ia sebagai membeli ladang ladang tanaman pahala.
Membeli kandang kandang ternakan pahala.

Ladang tanaman, kandang ternakan
adalah benda hidup. Ianya membiak.

1- Dikhabarkan, wujud akaun pengurusan wang
atas nama Saidina Abdul Rahman bin Auf yang diuruskan
oleh kerajaan Saudi.

Ladang pahala itu masih mengalir buat sahabat tersebut.
walau beliau sudah lama meninggal dunia.

2- Ladang tanaman pahala, kandang ternakan pahala.
= Wakaf, Sedekah Jariah, Ilmu yang bermanfaat.
Suburkan projek ini supaya mati-mu ada backup.

======================================

Sebelum ini, aku terpana dengan financial freedom
yang menggambarkan pemilikan kereta mewah,
percutian mewah, rumah banglo yang besar-besar.

Adakah ianya sebuah kehidupan yang sepatutnya begitu.
It is about perception. The lifestyle created by others.

My role model :
I’ve change it. I’ve change my mind.
Financial freedom is good. Everybody want’s that title.

How about Pahala Freedom ?

Kisah seorang sahabat Rasullullah,
(rasanya Abdul Rahman bin Auf tapi tak sure)

Ada satu telaga di kota Madinah yang menjadi milik Yahudi,
semua penduduk kena beli air dari pemilik telaga tersebut.

Sahabat r.a membeli 1/3 bahagian telaga tersebut.
Pada hari tertentu, beliau boleh menjual air dari telaga tersebut.

Penduduk Madinah membeli air hanya pada
hari Sahabat r.a tersebut berniaga.
Tiada sales pada hari jualan Yahudi yang masih memiliki 2/3 telaga.

Disebabkan sales yang merosot, Si Yahudi menjual
2/3 harga telaga kepada Sahabat r.a tersebut.

Sahabat r.a memiliki 100% kepentingan telaga.
Apa tindakan beliau ?

MeWAKAFkan telaga untuk digunakan secara
percuma untuk seluruh penduduk kota Madinah.

======================================

Financial Freedom is good.
How about Pahala Freedom ?

3- Bagaimana aku mahu mewakafkan
air untuk kegunaan percuma seluruh penduduk kg ?

4- Bagaimana aku nak support perbelanjaan
tahfiz / rumah anak yatim walau sudah aku mati ?

5- Bagaimana aku nak support perbelanjaan
golongan jisad fi sabillilah walau aku sudah jadi reput
bawah tanah ?

Faiz, change the way how you think.
Change your way of perception about life.

Baca sirah dan sejarah kehidupan para sahabat / ulama.
Ikut jalan-jalan yang dilalui oleh golongan ini.
Selamatkan diri sendiri sebelum dibalut kain putih.

InsyaALLAH,
Apabila manusia itu berkehendakkan sesuatu.
Allah akan memberi jalan mudah.

Screen shot 2014-11-03 at 2.10.46 AM

Dipetik dengan izin dari wall Faiz Sufi.

Like page The Vocket di Facebook

BACAAN SETERUSNYA

© 2017 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W). Dibuat dengan cinta di Damansara ❤